Teeltinfo 3 - Gina, op naar de warmere dagen! | Syngenta Nederland

You are here

Teeltinfo 3 - Gina, op naar de warmere dagen!

Groentezaden
01.05.2019

Terugblik

De tweede zetting is er nu bij iedereen af. Op meerdere bedrijven was deze tweede zetting zeer groot. Als reactie daarop hebben sommige telers gedund op twee vruchten per stengel, anderen hebben niets gedaan en zagen de groei flink afnemen. Bij bedrijven waar de tweede zetting iets later kwam hebben de donkere weken 10 en 11 er voor gezorgd dat de zetting niet te groot is geworden.

Instraling april 2019

Vanaf week 15 zagen we bij Gina gewassen de groei weer terug komen, opvallend snel in vergelijking met de andere rassen. Ook de gewassen die aan de sterke kant stonden, zijn door het toenemende licht mooi in balans gekomen met een snelle herzetting. Exact dit is de kracht van Gina die we de afgelopen twee jaar ook hebben gezien en waarmee het ras zich duidelijk onderscheidt.

Huidige Situatie

Zetsel twee is er inmiddels af en de eerste telers beginnen aan het eind van deze week weer te oogsten van zetsel drie. Let erop dat Gina in balans blijft door het zetsel er verspreid af te oogsten.

We zien bij de vruchten van Gina dat deze een aparte manier van doorkleuren hebben: de kleur verandert van groen over lichtbruin/oranje naar rood. Het lichtbruin/oranje is een bont stadium en moet niet vergist worden met een oranje kleur. Na twee dagen zijn de vruchten gewoon rood en is er geen onderscheid in de kleur met andere rassen.

Vooruitblik

Houd balans, makkelijke zetting moet zorgen voor maximale plantbelasting en krachtverdeling over de vruchten in plaats van in het gewas. Er moet dus generatief en actief gestuurd worden. Vruchten mogen niet te diep in het gewas komen te hangen.

Met toename van het licht wordt het gewas krachtiger. Het blijft dus belangrijk om naar het gewas / knopdikte te kijken en aan de hand daarvan het klimaat te sturen.

Voor Gina betekent dit hetzelfde als voor de andere rassen: generatief sturen.

Blijf de  zijscheuten kort toppen, omdat de kopdikte toch al voldoende is. Na de langste dag komt de groei vanzelf  en daar hoeven we geen extra rekening mee te houden in het topwerk.
Bij sterke overgangen naar een zomers weerstype is schermen een optie. Maar scherm alleen bij pieken of bij een te generatieve gewasstand of om een te hoge vrucht temperatuur te voorkomen. Het beste is hierbij om de vruchttemperatuur te blijven monitoren. .
Ook een diffuus scherm of een diffuse coating kunnen hieraan bijdragen.

In de middag mag de temperatuur oplopen naar 27ºC. Zak ’s nachts niet verder terug dan 19ºC met een korte voornacht van 17ºC om de knoppen sterk te houden (indien nodig) en wees ruim voor zonsopkomst op dagtemperatuur. Dit zorgt voor een goeie vruchtkwaliteit en -gezondheid.

Door de natuurlijke grofheid (hoog vruchtgewicht) van de paprika’s is het niet nodig om dit te forceren. Blijf in de ochtend actief telen en vang de periodes met wisselend weer op door het hanteren van een minimum buis.

Hebt u vragen na het lezen van deze teeltinfo? Neem contact met ons op!