Teeltinfo 5 - Gina uitblinker in kracht en vruchtkwaliteit door de zomer | Syngenta Nederland

You are here

Teeltinfo 5 - Gina uitblinker in kracht en vruchtkwaliteit door de zomer

Groentezaden
12.08.2019

Terugblik

We beleven dit jaar een zomer met periodes met extreem hoge temperaturen en instraling afgewisseld met periodes met weinig instraling. Hierdoor zien we dat de gewassen meer dan gewoonlijk in zetsels zijn gekomen.

Gina - instraling augustus 2019
De eerste en laatste week van juli  waren extreem warm en gingen zowel dag- als nachttemperaturen flink omhoog. Dat Gina goed overweg kan met deze temperaturen was op dat moment heel duidelijk zichtbaar. Het gewas bleef actief en we hebben zelfs locaties gezien waar de kastemperatuur tot wel 7 graden onder de buitentemperatuur bleef. Voor het tweede jaar op rij zien we ook dat de vruchten van Gina duidelijk sterker zijn tegen ouderdomsstippen en brandvlekken dan andere rassen in de markt. Dit werd zichtbaarin de houdbaarheidsproeven die we hielden op verschillende locaties.

Ouderdomsstippen-test Ouderdomsstippen-test
Het vruchtgewicht en de vruchtvorm bleven constant en ondervonden geen invloed van de extreme temperaturen. Het vruchtgewicht van Gina is gemiddeld 10-20 gram hoger dan de andere rassen, hiermee onderscheidt Gina zich zeer sterk van de rest. Kijk hieronder naar de gemiddeld vruchtgewichtresultaten, 3 jaar op een rij:

Gina vruchtgewicht 2015
Gina vruchtgewicht 2016
Gina vruchtgewicht 2017

Vooruitblik

Het belangrijkste uitgangspunt is: “Voorkom te vegetatieve gewassen”.

Vanaf half augustus kan gesteld worden dat de zomer voor de plant voorbij is, waardoor generatieve sturing weer van belang is. We denken hierbij aan een hogere CO2 dosering, korter toppen (op 1 blad) en in een kortere periode water geven.

De plant moet ’s avonds niet veel ‘over’ hebben.  Neemt de kopdikte toe, geef dan meer of langer een hogere temperatuur in de middag.

Het klimaat wordt best generatief ingesteld indien het buitenklimaat dit toelaat. We denken dan vooral aan koelere, langere nachten.

Goede vochtafvoer in de kas is erg belangrijk. Een actief gewas is zeker in het najaar van belang. Gebruik de luchtramen maximaal, met nadruk op zoveel mogelijk vocht afvoeren.  Het vochtgehalte in de kas zo snel mogelijk terug op peil krijgen in de avond is in deze periode niet meer nodig.

Ook de watergift verdient voldoende aandacht : voorkom  te kleine beurten. Voorzie ruimere beurten met voldoende tussentijd om voldoende zuurstof bij de wortels te krijgen en het wortelstel  gezond te houden. Het is ook belangrijk om start- en stoptijden aan te passen : start niet te vroeg met druppelen en stop tijdig.

Zorg daarnaast ook voor voldoende intering gedurende de nacht : 10-12 %.

Gina 2019

>> Meer informatie? Neem contact op met ons!