Presto (Y08385) - Teeltinfo #4 | Syngenta Nederland

You are here

Presto (Y08385) - Teeltinfo #4

Groentezaden
05.06.2020
Y08385

Terugblik

Het teeltseizoen begon dit jaar duidelijk anders dan we gewend zijn. Tot en met half maart was het extreem donker en zaten we qua lichthoeveelheid onder het meerjarig gemiddelde waardoor er meer op de 2de zetting gestuurd moest worden. Rond week 12 sloeg het weer om naar heldere dagen met veel instraling en koude nachten met veel uitstraling. Hierdoor zijn er gemiddeld hogere nacht- en dagtemperaturen aangehouden en zijn de etmalen beduidend hoger geweest waardoor de 2de en 3de zetting bijna naadloos in elkaar overliepen.

In vergelijking met vorig seizoen liggen we 6% voor in cumulatief licht en op het meerjarige gemiddelde liggen we 12% voor.

Instraling juni 2020
Bron lichtcijfers: De Lier, Westland

Als we naar de planten kijken, zien we  grote verschillen  tussen bedrijven die vol staan met Presto en waar Presto in proef staat. Bij bedrijven die stuurden op Presto zagen we dat het vruchtgewicht 10-20 g boven de gangbare rassen bleef en dat de snelheid van doorkleuren gelijk was. Op locaties waar Presto in een proef staat naast een ras dat extreem generatief en op grofheid gestuurd wordt, kon het vruchtgewicht oplopen tot boven 300 g. De vruchten waren soms vrij kort en ook het doorkleuren verliep dan trager. Om een realistisch beeld van Presto te krijgen, is het belangrijk om het in de juiste omgeving te zien.

Huidige situatie

De meeste bedrijven zijn door de grens van 10 kg heen en de kwaliteit is goed. Er staat een stevige plant met een dikke kop die zeer regelmatig gezet heeft. De plantbelasting is opgelopen tot  40-45 stuks met een enkele uitschieter naar 50 stuks, dit komt onder andere door het goede weer van de afgelopen periode. Er hangen momenteel veel vruchten hardgroen en er zal de volgende twee weken veel geoogst worden. Presto is donkerder groen dan wat de meeste van jullie gewend zijn. De vruchten kleuren ook ineens door van groen naar geel zonder eerst lichtgroen of mintgroen te worden.

Vooruitblik

Plant belasting
Als de plantbelasting te hoog wordt is het wenselijk om de vruchten op de scheuten weg te snoeien. Een belasting van 37-42 stuks/m2 is ideaal.

Schermen
De dagtemperaturen zullen de komende periode waarschijnlijk hoger worden. In combinatie met een hoge instraling blijft het belangrijk om de vruchttemperatuur te monitoren. Wanneer  de vruchttemperatuur boven  45-47 °C komt,  is het belangrijk om de zon weg te schermen om verbranding van de vruchten te voorkomen.

Let  ook op met donkergroene vruchten, deze nemen meer warmte op dan lichtgroene vruchten.

Temperatuur
De volgende periode zullen de nachttemperaturen geleidelijk aan hoger worden, daarom adviseren we om de 17°C in de (voor) nacht aan te raken. Doe dit wel zo geleidelijk mogelijk om te voorkomen dat de wortels nog staan te duwen terwijl de kop niet meer actief is.

Zorg dat je voor zon op de dagtemperatuur bereikt hebt  maar doe dit geleidelijk met 1 °C per uur.Probeer in de middag de temperatuur niet boven de 27-28 °C te laten komen.

Watergift
Presto heeft een hogere waterbehoefte dan de standaardrassen in de markt. Vorig jaar zagen we in de proeven met Presto dat de EC in de mat soms tot 2 punten hoger kon zijn in vergelijking met het referentieras.

Houd er ook rekening mee dat Presto een sterk wortelgestel heeft, om worteldruk te voorkomen is het belangrijk om bij weersovergangen niet te lang door te gaan met druppelen. 
                                
Meer over PRESTO lees je HIER. Voor alle vragen, neem contact met ons op!