Y08385 - Teeltinfo #2 | Syngenta Nederland

You are here

Y08385 - Teeltinfo #2

Groentenzaden
21.02.2020
Y08385

Terugblik

Bij de meeste bedrijven hangt de eerste zetting eraan afhankelijk van de zaaidatum. De eerste zetting kwam er erg verspreid aan, de vroegste zaaidatums hebben zetting vanaf week 2. In de bijgevoegde lichtgrafiek zie je duidelijk dat de instraling in week  3 en 4 erg laag was. Dit tekort aan licht zie je over het hele land heen, in sommige regio’s is het wel 25% minder dan in andere regio’s.

Y08385 is een ras dat makkelijk zet, voor de zetting hoeft men niet extreem generatief te sturen.  We hebben wel gezien dat het belangrijk is om met donkere dagen terug te gaan in temperatuur om bloem/vrucht abortie te voorkomen. Ons advies was om boven de gezette vrucht van zetsel 1, 2 oksels leeg te maken. In veel gevallen werd de eerste vrucht weggehaald en de tweede deed het niet door de energievraag van de reeds gezette vruchten.

Instarling feb 2020
Bron lichtcijfers - De Lier, Westland

Huidige situatie

De vruchten dikken snel uit en vragen veel assimilaten van de plant. De vruchten hebben een zeer mooie blokvorm. Op dit moment zien we een beheerste groei met weinig gewas werk. Bij de vroege zaaidatums zijn  de eerste vruchten van de tweede zetting inmiddels gezet. Bij bedrijven waar dit ras in proef staat en waarbij voor de referentierassen de zetting meer wordt gefoceerd met lage voornacht/etmaal temperaturen zien we iets kortere vruchten met staartjes en bloemen die aan de zware kant worden. Dit geeft aan dat Y08385 een andere teeltsturing nodig heeft dan de referentierassen.

Vooruitblik

Houd er rekening mee dat de vruchten van Y08385 gemiddeld 30-40 gram zwaarder worden dan de referentierassen in de markt. Belangrijk is om er voor te zorgen dat niet alle assimilaten naar de vruchten gaan maar verdeeld worden over de plant. Dit kan je doen door  niet te veel dag nacht verschil te maken en  geleidelijk naar de (voor)nacht temperatuur te gaan. Bij dagen met veel uitstraling adviseren we om  naar de nacht toe te gaan met het energiedoek gesloten.

Ons advies is om voor de tweede zetting maximaal 2 vruchten per stengel aan te houden.

In 2019  hebben we gezien dat het gemiddeld vruchtgewicht van de twede zetting  vrij  hoog kan oplopen.
Indien u een teler bent met een bovengemiddeld vruchtgewicht, is het beter om  1-3 vruchten per m² minder aan te houden in het tweede zetsel.

Meer over Y08385 lees je HIER. Voor alle vragen, neem contact met ons op!