Syngenta introduceert Cibello (8C18301): "Productie heeft nog nooit zo goed gesmaakt."

Groentezaden
Cibello

Over heel Noordwest-Europa hebben telers momenteel kleine of al grotere proeven met een nieuw ras trostomaat staan. Het ras, 8C18301, heet sinds afgelopen mei Cibello. De trostomaat in het segment middel grof doet het zowel in smaak, presentatie als in productie goed, constateert men bij veredelingsbedrijf Syngenta tevreden. “Dat wat we in eerdere proeven en bij telers vorig seizoen al zagen, wordt nu voor ons bevestigd”, zegt Arthur van Marrewijk, AGH Technical Manager.

Het trostomatenras combineert smaak en productie, altijd een uitdaging voor veredelaars. Peter Colbers, Technical Sales Representative: “Ik heb het ras momenteel bij telers naast sterke productierassen staan en daar komt Cibello goed mee. Het ras zit vaak zelfs hoger in productie.” In het verleden werd volgens de productspecialist wel gezegd dat je met een goede smaak geen goede kilo’s kon behalen, maar dat gaat voor dit ras niet op. “Het ras draait ook qua smaak in de top mee, zelfs in Duitsland waar ze doorgaans hele hoge eisen aan smaak stellen.”

Smaak
Die smaak, die werd positief gewaardeerd door meerdere smaakpanels en kun je ook uitdrukken in cijfers. Onder meer de brixwaarde kan dan niet ontbreken. Telers vergelijken er rassen mee. Voor Cibello geldt dat het ras een brixwaarde haalt van 4,5 tot boven de 5, in de zomer. “Dat is duidelijk hoger dan referentierassen”, volgens Peter. Smaak is echter niet alleen brix, benadrukt hij. “Het is juist de combinatie van smaakelementen die maakt dat dit ras goed scoort. Het ras heeft ook een goed zuurtje en is sappig.” Arthur wijst tevens op de presentatie. “Het ras is dieprood, van binnen en van buiten. Bij trostomaten hebben we dat niet eerder zo sterk gezien. Verder vallen ook de vlakke trossen bij Cibello op.”

Belicht en onbelicht
Na het eerste jaar met proeven bij telers was men bij het veredelingsbedrijf overtuigd ‘dat dit het ras was’ voor het segment tros middel grof. Ook vanwege de teelt. “De productie is zo’n vier tot zeven procent hoger dan de referentierassen in de markt”, zegt Arthur. “Daar komt het ras aan vanwege een goede trosaanmaak, met behoud van vruchtgewicht.”

Bij Tomato Vision staat het ras net als vorig jaar opnieuw op proef. Ook volgend jaar volgt een proef. Syngenta heeft het ras zelf ook in een belichte proef gehad afgelopen winter. “Deze winter zetten we opnieuw zo’n proef op”, bevestigt Arthur. “Wij zien hier ook potentie vanwege het vrij open planttype, de makkelijke zetting, goede aanmaak van bloemen, een niet te vegetatieve groei en wel ruim voldoende groeikracht.”

Generatief groeikrachtig
Arthur noemt het een ‘makkelijk te telen’ ras. Peter durft zelfs de stellingname aan dat het een ‘allemansvriend’ is. “Het ras herstelt ook makkelijk en blijft goed in balans. Het ras blijft goed generatief groeikrachtig. Daarmee kun je het ras relatief energievriendelijk telen.”

Cibello is uitgerust met een compleet gangbaar resistentiepakket. Aan een ToBRFV-resistentie wordt gewerkt. “In 2023 verwachten wij het ras uitgerust te hebben met een intermediaire resistentie. Resistentie voor ToBRFV is voor al onze rassen momenteel topprioriteit. Uiteindelijk willen we naar volledige resistenties toe.”

Open Dag
Die resistenties zijn net als de groeiwijze van het ras zaken waar de teler vooral naar vraagt. De andere kant van de keten, met daarin de supermarktketens, zijn sterk geïnteresseerd in smaak. “Reden voor ons om de retail nadrukkelijk mee te nemen in het verhaal van Cibello. Wij laten graag zien hoe sterk dit ras is in productie, smaak en houdbaarheid.”

Dat kan onder meer tijdens de Open Dag die Syngenta organiseert. Dit jaar op 8 september. Zowel telers als retailers zijn dan welkom. Maar wat als dan een teler in één keer hectares wil zetten? “Dan hebben wij de zaden liggen en kan er gezaaid worden, in oktober al voor komend seizoen”, geeft Arthur aan. “Wij hebben alle vertrouwen in Cibello. Het is een mooi plaatje waarin alles samenkomt.”

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met;

Peter
Technical Sales Representative
+31 (0)6 12 70 93 64
[email protected]  

Arthur
AGH Technical Manager
+31 6 2341 7336
[email protected]  

Geoffrey Hibbs
Technical Sales Representative
+31 6 83 19 48 23
[email protected] 

Teun Boomaerts
Technical Sales Representative
+31 6 82 08 04 34
[email protected] 

Pieter Stijnen
Technical Sales Representative BE
+32 (0)4 77 60 49 12
[email protected] 

Bron: @Groentennieuws