Syngenta introduceert drie nieuwe paprikarassen

Groentezaden
Peter Colbers

Syngenta komt met tenminste drie nieuwe rassen op de markt in de kleuren groen, geel en oranje. Peter Colbers vertelt wat deze paprikarassen zo uniek maakt. “In geel en groen hebben we dit jaar twee nieuwe rassen op de markt. Daar staan nu al kassen mee vol.” 

Y08951 (geel) – minder dunnen, meer vruchtgewicht
We beginnen met het nieuwe gele paprikaras, Y08951, de naam wordt later dit jaar bekendgemaakt. Het ras zal al heel binnenkort op officieel gelanceerd worden. “Dit ras heeft TM3-resistentie en meeldauwtolerantie,” vertelt Peter. “Het kwam afgelopen zomer uit de proef met een hoger vruchtgewicht dan het standaardras, zo’n 5 à 10 gram zwaarder. Dat vruchtgewicht haalt de nieuwe paprika uit de groeikracht, die tijdens de zomer groter is ten opzichte van de huidige standaard."

Bijkomend voordeel daarvan is dat de nieuwe paprika ook arbeidsvriendelijker is. “Met een lager vruchtgewicht heb je altijd meer oogstarbeid. En dunnen hoeft bij dit ras niet om het vruchtgewicht op peil te houden.” Een prettige bijkomstigheid, omdat de periode van het dunnen meestal middenin de zomervakantie valt, wanneer arbeid extra schaars is. “Telers kijken tegenwoordig namelijk ook naar het rendement van een ras: hoeveel uur arbeid vraagt het?”

Een ander belangrijk pluspunt van het nieuwe ras is dat het sterk is tegen binnenrot. “Daar hebben we veel proeven op gedaan, waarbij soms heel interessante rassen afvielen, omdat ze niet voldoende bestand waren tegen binnenrot. Wij vinden namelijk dat rassen een verbetering moeten zijn in de markt.”

PR10215 (groen) – snel en productief
De volgende nieuwkomer is de groene paprika PR10215. Deze zit in het grove segment, met een iets lichter vruchtgewicht dan de standaard. “Daar hebben we twee bedrijven mee vol staan, en ook veel proeven.”

Volgens Peter kenmerkt dit nieuwe ras zich door de makkelijke zetting in de winter en snelle uitgroei. “Je bent er een paar dagen sneller mee dan met het standaardras.” Nog een voordeel voor telers is de trage verkleuring van de groene paprika: “Hij verkleurt niet bont; hij kleurt heel traag door. En qua kleur is deze ook mooi donkergroen. Daardoor mag deze ook in België worden geteeld, waar ze best streng zijn op kleur en vruchtkwaliteit.” Dat zal ook als muziek in de oren klinken voor Pieter Stijnen, de tomatenman die namens Syngenta ook de paprikamarkt in België op gaat pakken.

Verder heeft het ras TM2-resistentie en is het relatief makkelijk te telen. “Hij is generatief en zet makkelijk; je hoeft geen extreme acties te ondernemen om de zetting eraan te krijgen. Daardoor kan je weer heel makkelijk op snelheid telen.” In de proeven en bij telers kwam het PR10215-ras als beste uit de bus qua productie. “Je hebt bij deze geen oogstpieken, door de makkelijke zetting, en juist daardoor een hogere totaalproductie.”

O06927 (oranje) – sterk tegen binnenrot, hoog vruchtgewicht
De markt voor oranje paprika’s is al een paar jaar zoekende, vandaar dat Peter extra gelukkig is met het nieuwe ras O06927, waar veel proeven van staan bij telers in de Benelux. “In de oranje markt hebben telers het lastig met het halen van de productie. Vooral binnenrot was de laatste jaren een groot probleem.”

De nieuwe oranje paprika laat volgens Peter zien een stuk sterker te zijn tegen binnenrot dan andere rassen. Het nieuwe ras, met de TM3-resistentie die tegenwoordig de standaard is, heeft daarbij ook een hoger vruchtgewicht. “En hij is mooi donkeroranje, hij onderscheidt zich daarmee echt van de gele paprika’s.”

Verder omschrijft Peter de O06927 als een groeikrachtig ras, dat garant staat voor een goede productie. “We zitten hier echt goed mee, en zijn dan ook best trots,” zegt hij, de verwachting uitsprekend dat dit het laatste proefjaar is. “We hebben hem twee jaar intern gedraaid, en dit jaar is het ras breed uitgezet op externe locaties. Het is echt veelbelovend.”

Rood nieuws
We hebben nu drie kleuren paprika’s gezien, maar Syngenta heeft momenteel ook veel proeven in rood uitstaan. “We hebben nu al een behoorlijk breed assortiment in rode paprikarassen. Van Gina in het grofste segment, tot Kalvijn en diens kleinere zusje Bodina.”

In het grove segment komt er een nieuwe rode paprika aan. Peter ligt een tipje van de sluier op. “Die heeft een heel goede productie, zo hebben we het afgelopen jaar gezien. De teeltomstandigheden zijn ook iets gunstiger.”

Meer informatie? Neem contact op met Peter Colbers!