Actualiteiten in spruitkoolteelt: top- en bemestingsadvies

Het nieuwe oogstseizoen is begonnen.

De gewassen staan over het algemeen zwaarder dan in de voorgaande jaren en de planten hebben een mooie lengte ontwikkeld. De groei is geleidelijker en natuurlijker gegaan. Dit resulteert in gewassen met veel opbrengstpotentie!

De groei is te danken aan de ontwikkeling van een sterk wortelgestel. Dit heeft een heel seizoen in ons voordeel gewerkt en het is belangrijk om dit zo te houden. Niemand weet wat voor najaar we gaan krijgen. Mocht dit een zeer groeizaam en nat najaar worden, is het beter om voorzichtig aan te bemesten in verband met het risico op glazigheid. Tevens wil je ook weer niet te weinig strooien om wel de groei er goed in te houden.

We zien dat de mineralisatie afgelopen anderhalve maand zeer sterk is geweest. De gewassen zijn flink gegroeid afgelopen periode. Wel is het goed om te kijken hoelang de bodem het vol houdt. Sommige gewassen laten hun blad vallen. Voor de vroege rassen is dit goed. De latere rassen moeten nog een tijd staan. Deze hebben hun blad nodig. Geef deze latere rassen tijdig een onderhoudsbemesting. Een mooie onderhoudsbemesting is 30 tot 50kg stikstof.

Bijna alle vroege rassen zijn nu getopt. We zien in de praktijk dat de latere rassen met een oogst vanaf half november, ook getopt kunnen worden. Wel is de vraag of ze allemaal getopt moeten worden. De rassen Cobelius en Martinus kunnen getopt worden. Echter adviseren wij dit alleen te doen als u deze rassen gepland hebt om voor half december te oogsten. In latere plantingen van deze rassen met een oogst na half december, is het effect gering. Daarnaast hebben de spruiten ook geen bescherming meer voor eventueel ijzel of hagel.

Algemeen topadvies

Topadvies Spruitkoolteelt

Mocht u nog vragen hebben, kunt u altijd contact met Michiel van Mol opnemen.

Benieuwd naar alle onze rassen, hun eigenschappen en voordelen voor u als spruitkoolteler? Klik dan HIER!