“ Het is makkelijk oogsten met Prodikos „ | Syngenta Nederland

You are here

“ Het is makkelijk oogsten met Prodikos „

11.10.2016

Maatschap Weel in Waarland bestaat uit vader Rob en zoon Dave. Jaarlijks verbouwen ze 29 hectare kool waarvan 4 hectare vroege witte, 7.5 ha. rode en 17.5 hectare witte bewaarkool. Daarvan is zo’n 4 hectare ingeruimd voor Prodikos. Drie hectare Eigenheimers completeren het bouwplan. Ze hebben gekoelde opslag voor 3300 kisten en brengen jaarlijks nog zo’n 800 kisten naar een loonkoeler.

Mts Weel, Waarland

Serieuze rassenkeuze
Rassenkeuze is een serieuze zaak bij maatschap Weel. Voordat Dave in de winter een voorstel maakt, doet hij eerst grondig z’n huiswerk. “We nemen onze eigen ervaringen mee en kijken welk ras past bij onze verschillende percelen. Ik praat ook met andere telers om te horen wat hun ervaring met een ras is. En ik probeer ook nog weleens iets uit met een paar jonge collega’s hier in de buurt. Maar we zijn geen proefbedrijf, hoor.” Het rassenplan bespreekt Dave met zijn vader.  En ook opa Ted, die nog dagelijks meewerkt op het bedrijf, doet met zijn jarenlange ervaring regelmatig een duit in het zakje. Naast productiviteit zijn ook de kwaliteit en de bewaareigenschappen van een kool belangrijk. “Wij zijn echte langbewaarders”, vertelt Rob. “Prodikos past daar prima bij. De kool blijft goed gezond en houdt ook z’n kleur mooi vast.”

Makkelijke groeier
De Weels verbouwen hun kool op percelen met een afslibbaarheid die varieert van 20 tot 50%. Het land wordt bewerkt met een krukas-spitmachine. “We hebben hier veel kleine hoekjes, dan is spitten praktischer dan ploegen. Je hebt geen last van eindvoren en onbewerkte hoekjes. En het versmeert minder.” De Prodikos wordt tussen eind april en eind mei  geplant in een 45/50 verband. “40/50 zou misschien ook nog kunnen, maar 35/50 is te krap”, stelt Rob. Experimenten met vroeger planten of afdekken hebben in het verleden wel gedaan, maar bleken geen blijvertjes. Voor de teelt van de Prodikos zijn volgens de Weels ook geen experimenten nodig. “Het is van zichzelf al een makkelijke groeier.”

Gemak in de schuur
Vanaf begin oktober komen bij de oogst nog een paar specifieke voordelen van Prodikos naar boven. “Hij heeft niet zo’n harde stronk, dus hij snijdt lekker makkelijk”, vertelt Dave. “En het is bij Prodikos ook geen probleem als hij iets langer op het veld moet staan”, vult Rob aan. Alles overziend is de maatschap prima te spreken over Prodikos. Dave besluit:

Ik heb ze graag op voorraad liggen.