“ Ik kies Kilazol vooral voor de mooie maat „

Op zijn bedrijf onder de rook van Warmenhuizen teelt Edwin de Geus jaarlijks zo’n 24 hectare witte kool en 16 hectare rode. Hij teelt al zijn witte kool als 60-ers en is bij de rassenkeuze dus gebrand op rassen die in dat segment goed presteren. Het is geen toeval dat 8 van de 24 hectare witte kool wordt ingenomen door het ras Kilazol. “Ik ga vooral voor de mooie maat’, meldt Edwin.

De 60-ers is een nichemarkt waar het uiterlijk heel belangrijk is. Dit ras is mooi rond en uniform. Meestal blijven ze onder de 2 kilo. De kooltjes passen altijd prachtig in de doos. En de Kilazol verwerkt ook makkelijk.

Makkelijk in de teelt
In de teelt ervaart Edwin de Kilazol als een makkelijk ras. Het is bijvoorbeeld  goed geschikt voor nauwe plantafstanden. “Ik plant er 60.000 op een hectare”, vertelt hij. “En dat gaat prima.” Qua ziekten en plagen doet het ras volgens De Geus niet onder voor de concurrenten. “En op trips is Kilazol volgens mij iets beter.”

Kilazol is een gematigde groeier die een basisbemesting van 280 kilo N nodig heeft. “Je moet tijdens de teelt goed op de kleur letten”, stelt De Geus. “Kilazol is redelijk stikstofminnend. Soms is een kleine extra stikstofgift nodig.” Kilazol heeft knolvoetresistentie maar daar teelt hij het ras niet voor. “Het is gewoon mooi meegenomen”, aldus Edwin. Hij zet zijn Kilazols altijd op de klei maar bij collega’s in de regio wordt het ras ook op lichtere gronden verbouwd.

Geen last van light leafspot
De Geus levert kool vanaf half juni en dat gaat door tot half mei. Binnen zijn rassenpakket is de Kilazol vooral bedoeld voor herfstlevering en de korte bewaring. Edwin oogst de Kilazol vanaf september en zet ze  grotendeels af in de periode van november tot februari. “Die bewaarperiode  is voor dit ras optimaal”, stelt hij. “Op tijd afleveren heeft ook als voordeel dat je geen last hebt van light leafspot.” Wel is er volgens Edwin bij langere bewaring een klein risico op  rot in de stronk.

Mts De Geus, Warmenhuizen

Met 4 jaar teeltervaring is de Kilazol een vaste waarde geworden op het bedrijf van Edwin de Geus. Het grootste voordeel van het ras is en blijft z’n mooie maatvoering. “Maar vergeet ook de mooie groene kleur niet”, besluit Edwin. “Kilazol oogt gewoon heel mooi voor deze markt.”