Light leaf spot in het nieuws i.v.m. grote schade! | Syngenta Nederland

You are here

Light leaf spot in het nieuws i.v.m. grote schade!

24.06.2016

Opgelet in brassicagewassen 

Light leaf spot in het nieuws i.v.m. grote schade! 

In heel het Verenigd Koninkrijk is light leaf spot (LLS) nu uitgegroeid tot een serieus probleem. De ziekte is afgezakt naar het zuiden van het land sinds 2015. De grootste problemen worden bij groenten in (bewaar)sluitkool en spruiten veroorzaakt.

LLS kent twee namen: Pyrenopeziza brassicae voor de geslachtelijke vorm en Cylindrosporium concentricum voor de ongeslachtelijke vorm. Wanneer de ziekte zich eenmaal gevestigd heeft in een gebied, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze nog zal verdwijnen..

Wat weten we over LLS? - Eerst was het een Schots probleem, nu is de ziekte in Benelux zeker een aandachtspunt. - Vorst kan LLS opruimen. - Een bladnat periode langer dan 6 uur is nodig voor het kiemen van de sporen. - Optimale temperatuur tussen 4-20°C, meest infectie bij 12-18°C; - Sterke ascosporen die over vele honderden km’s verspreid kunnen worden.

- Op groenbemesters en oogstresten kan de ziekte overwinteren.

Symptomen

- Ringvormige puntjes op blad en spruitjes;
- Stilaan wordt de aangetaste oppervlakte volledig zwartgrijs.

Tijdens de oogst van de koolzaadolie komen veel sporen vrij; dit is dan ook het moment waarop de groentegewassen volop moeten worden beschermd.

Besmetting

In principe bestaan er 3 piekmomenten van sporen: juli tijdens de oogst van het koolzaad; augustus - september en oktober - november (soms ook in januari). Er zijn echter ascosporen gedurende gehele seizoen aanwezig in de lucht! Uit het witte schimmelpluis komen de geslachtelijke sporen voort. Eenmaal besmet gaat dit via ongeslachtelijke sporen heel snel verder via opspatting in het perceel.

> Belangrijk is het dus om het eerste infectiemoment te voorkomen!

Bestrijding

- Controleer regelmatig op het veld;
- Bij vochtig en koel weer, pas een strak fungicideschema toe;
- Kies middelen met een breed werkingsspectrum (voor de algemene gezondheid), die de waslaag sparen, zoals:


LLS is een nieuwe ziekte waardoor er nog weinig proeven zijn! Toch zijn er proeven gaande, waar we denken met onze producten echt een verschil te kunnen maken. Bekijk hieronder enkele beelden van een proef gerealiseerd in de UK:

Voor meer informative kunt u gerust contact met Ruud Roeven openemen: +31 6 20017747.