Light leaf spot inmiddels ook gespot in sluitkool | Syngenta Nederland

You are here

Light leaf spot inmiddels ook gespot in sluitkool

26.08.2016

wees alert en zorg voor een goed sluitend schema! 


Na de vroege spruiten kunnen we nu (helaas) ook al pyrenopeziza brassicae of te wel Light leaf spot vinden in sluitkool percelen. Deze foto is genomen op het brassica platform te Dirkshorn in het onbehandelde object. Het is belangrijk om uw schema voor deze nieuwe ziekte goed sluitend te houden.

Afgelopen winter hebben we een test in het laboratorium laten uitvoeren op de effectiviteit van een aantal fungiciden die zijn toegelaten in de koolteelt. De test was uitgevoerd door Inagro, een onafhankelijk proefstation gelieerd aan de provincie West Vlaanderen België. De Light leaf spot stam was afkomstig van een monster uit Nederland.

Zorg ervoor dat u een gesloten schema hanteert zeker bij gevoelige rassen. Een interval van 14 dagen is hierbij wenselijk. Naast de effectiviteit van bovenstaande producten weten we dat ook van Folio Gold een zekere preventieve werking te verwachten is.
Een schema zou U als volgt kunnen voortzetten:

AmistarTop® – Rudis/FolioGold® – Amistar Top – Rudis/Folio Gold – Rudis/Folio Gold

NB: zorg ervoor dat u niet te vroeg stopt met spuiten: LLS is met name actief bij temperaturen onder de 22 °C en houdt van voldoende vocht.