Spruitkoolteel - bemestingsadvies | Syngenta Nederland

You are here

Spruitkoolteel - bemestingsadvies

08.04.2016

Actualiteit in spruitkoolteelt 

Leg de goede basis voor dit seizoen! 

Alle spruitentelers zijn inmiddels klaar met oogsten. Ondertussen groeien de nieuwe planten voor komend seizoen alweer in de kas en wachten om de grond in te gaan. Het seizoen 2015/2016 heeft, net zoals voorgaand seizoen, vele uitdagingen gekend.

Afgelopen jaren is het lastig gebleken om de kwaliteit gedurende het hele seizoen te garanderen. Als de kwaliteit van de spruit minder is, blijft de afzet tot in het winkelschap moeizaam. Een spruit met betere kwaliteit zal het winkelschap, de handel en ook de spruitkoolteler hoogstwaarschijnlijk ten goede komen.

Om uiteindelijk een kwalitatief goede spruit bij de consument te krijgen zijn een aantal zaken van belang:
> Kwaliteit tijdens de teelt - het zo gezond mogelijk houden van de spruiten;
> Veldhoudbaarheid - op het gewenste tijdstip met een nog niet overrijpe spruit kunnen oogsten;
> Kwaliteit tijdens het oogsten en het sorteren - zonder dat deze beschadigd of besmeurd wordt;
> Houdbaarheid na oogst - de spruit zo lang mogelijk gezond houden om met een mooi product bij de consument te komen.

Vijf factoren zijn hierbij bepalend, namelijk: het ras, de grondsoort, de bemesting, het in toom houden van ziekten en plagen en het weer.

Kortom: de basis moet goed zijn. Het begint bij het uitzoeken van de rassen en de grond. Dit is momenteel al gebeurd en de planten zullen komende anderhalve maand geplant worden. Belangrijk is om zowel van het ras, als van de grond de sterke en zwakke punten te kennen. Zo weet u waar u op dat perceel of bij dat ras extra op moet letten. Deze punten kunt u proberen op te vangen met bemesting of gewasbeschermingsmiddelen.

Tijdens de teelt is het de kunst om het gewas groeiend en gezond te houden. Dit begint bij de bemesting. Deze moet worden afgestemd op het perceel, het weer en het ras. Denk bij de bemesting niet alleen aan stikstof, maar ook zeker aan fosfaat, kalium, magnesium, calcium en zwavel. Daarnaast zijn borium, mangaan, molybdeen, ijzer, silicium, koper en zink ook in kleine hoeveelheden belangrijk. Een constant groeiende plant is gemakkelijker gezond te houden, dan een plant die in horten en stoten groeit. Probeer altijd de plant langzaam door te laten groeien. Echter, een tekort van één element en/of aan water heeft al een negatieve effect op de groei van de plant. Houd de natuurlijke weerstand van de plant zo hoog mogelijk: versterk de plant door middel van gewasbeschermingsmiddelen en beperk de druk van ziekten en plagen.

Klik hier voor meer informatie over de bemesting van de hoofdelementen per ras.

Het weer heeft invloed op alle genoemde factoren. Je zult als teler moeten proberen om in te spelen op de weertrend door uw bemesting en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen daarop af te stemmen. U zult dan kort moeten terug kijken en proberen vooruit te denken. De insectendruk is een mooi voorbeeld dit jaar. Het is een zachte winter geweest en men zegt dat de natuur een maand tot zes weken voorloopt. Daardoor zullen de insecten vroeger invliegen dan normaal (o.a. luis, thrips). Het weer heeft momenteel geen positieve invloed op de populatie van de meeste insectensoorten, die in veel gevallen niet zo groot zullen zijn. Uiteraard biedt dit geen garantie, dus blijf wel alert!

Het is 'makkelijk' om u zo te vertellen hoe het moet. Echter zijn we er ons zeer van bewust dat het moeilijk is om te gaan met factoren die u niet in de hand hebt. Mocht u er behoefte aan hebben om de theorie en de praktijk naast elkaar te leggen, laat het mij dan weten. We kunnen beiden vergelijken en zo samen proberen verder te komen.

Meer info of deskundig advies nodig? Aarzel niet om contact met Michiel op te nemen!
Michiel van Mol, +31 6 57570352

Benieuwd naar alle onze rassen? Bekijk HIER de brochure!