“ Zenon is trage groeier met topopbrengst „

“We haalden vorig jaar 150 ton van een bunder”, glundert Dave Weel. Hij steekt zijn enthousiasme over Zenon niet onder stoelen of banken. Dave teelt kool in maatschap met zijn vader Rob. Jaarlijks verbouwen ze 29 hectare kool waarvan 4 hectare vroege witte, 7.5 ha. rode en 17.5 hectare witte bewaarkool. Drie hectare eigenheimers completeren het bouwplan.

Mts Weel, Waarland

Vroeg een flinke kool
Bij de rassenkeuze gaat maatschap Weel niet over 1 nacht ijs. Meestal doet Dave een voorstel en bespreekt dat dan met zijn vader. “We nemen onze eigen ervaringen mee en kijken naar de verschillende percelen. Ik bel ook met collega’s om te horen wat hun ervaring met een ras is. En we proberen zelf ook wel een iets uit op een hoekje. Maar we zijn geen proefbedrijf, hoor.” Ook opa Ted, die nog dagelijks meewerkt op het bedrijf, kent de voordelen van Zenon. “Het is belangrijk dat je vroeg in het seizoen een flinke kool hebt. Dat heeft de  snijderij liever dan die kleine groene jonkies.”

Grage groeier
De Weels verbouwen hun kool op percelen met een afslibbaarheid die varieert van 20 tot 50%. Zwaar land hoeven ze met de Zenon niet te vermijden. “Het is een grage  groeier”, zegt Rob. “En hij is vrij zuinig met stikstof. Je kunt makkelijk toe met de bemestingsnorm.” Ze planten de kool met hun eigen plantmachine meestal in een 45/50 verband. “40/50 zou misschien ook nog kunnen, maar 35/50 is te krap”, vervolgt hij. De kool gaat bij maatschap Weel allemaal tussen eind april en eind mei de grond in. Experimenten met vroeger planten of afdekken hebben ze wel gedaan, maar bleken geen blijvertjes. “Wat ik er van geleerd heb”, zegt opa Ted, “is dat er elk jaar wel iets is. Je hebt veel geluk nodig.”

Echte witte kool
Als begin oktober de oogst van de bewaarkool losbarst, toont Zenon zich een makkelijke kool in de schuur. “Zenon geeft een mooie grote kool”, zegt Dave Weel, “Daardoor is hij  makkelijk klaar te maken. En schoon blazen is ook een makkie.”  Ook in de bewaring staat Zenon z’n mannetje. “Als je ‘em heel lang bewaart, heb je wel eens een spoortje wittebloed”, vertelt Dave,  “Maar verder houdt Zenon z’n kwaliteit goed vast. En het is en blijft gewoon een prachtige echte witte kool”, besluit Dave.

Is het geen plaatje?