Onze maïsspecialist André ten Heggeler: “Aardappelopslag, dat wil je niet” | Syngenta Nederland

You are here

Onze maïsspecialist André ten Heggeler: “Aardappelopslag, dat wil je niet”

04.06.2018
Aardappelopslag in mais bestrijden, Calaris en Callisto zijn de aangewezen middelen.

Aardappelopslag kan in gebieden waar veel wordt geruild van perceel een probleem gaan geven als het gaat om aaltjesvermeerdering. Aaltjes worden gelokt door de aardappelplant. Hiervoor moet die wel een bepaalde grootte (stadium) hebben bereikt.

We kunnen nu de aardappelplanten die als opslag in maïs boven komen voldoende groot laten worden zodat ze de aaltjes lokken en de planten vervolgens dan gaan doodspuiten met Calaris of Callisto. Ondanks het feit dat dit nog niet voldoende is uitgekristalliseerd, biedt het mogelijk wel oplossingen. Wij noemen dat “twee ruggen uit één varken snijden”: én aardappelopslag én aaltjes bestrijden. Een probleem is echter dat we lang moeten wachten en het overige onkruid ook groot is en al heeft meegegeten van de voeding. Voor aardappelopslagbestrijding kan het helaas niet anders.

Voorals nog adviseer ik u om u te richten op het stadium van de aardappelopslag. Als de aardappelplanten ongeveer allemaal boven staan, dán spuiten met een Calarismix of een Callistomix. Voeg eventueel nog wat fluoxypyr toe. Dit maakt de  bestrijding nog effectiever.

Calaris en Callisto zijn zeer goed op aardappelopslag. Ze zijn niet alleen in het verleden in proeven getest op werking, maar ook in de praktijk. Er is zelfs naar nateelt gekeken. Knollen zijn de winter over bewaard en het volgend voorjaar uitgeplant. Wat bleek: geen van de knollen maakte een kiem! De actieve stof mesotrione heeft hierbij voorkomen dat de knollen kiemden. En dat noem ik nu aardappelopslagbestrijding!

De dosering van Calaris en Callisto is beiden 1 liter in de mix. Mochten de planten erg groot zijn, dan valt te overwegen om de dosering iets te verhogen tot bijv. 1,25 liter.

aardappelopslag proef