Beter maïs telen bewezen | Syngenta Nederland

You are here

Beter maïs telen bewezen

26.02.2016

Door slimme keuzes hogere opbrengsten zonder meerkosten 

Op de Rassenlijst draait het om enkele procenten tussen de beste en de onderste van de lijst. Waarom alle aandacht voor één procentje meer als je met goede teeltmaatregelen en slimme keuzes nog zoveel meer kunt verdienen?

Om dat te tonen, heeft Syngenta al drie jaar op verschillende plaatsen een Integrated Crop Solutions (ICS) proefveld, waar het effect van simpele teeltmaatregelen nog een keer wordt onderzocht. Dit natuurlijk naast de gewone rassentest. Samengevat kunt u een hogere opbrengst realiseren door onderstaande maatregelen.

Vroeger zaaien
Vroeg zaaien leert ons dat planten minder topzwaar worden, doordat de kolf minder hoog zit. De kolf bij zaai op 16 april zat op 1, 15 m hoogte, de kolfhoogte bij zaai op 29 april op 1, 60 m. Hierdoor is er veel minder kans op legering. Daarnaast blijkt dat dit ook een opbrengst verhogend effect heeft van 3 %. Dat is toch mooi meegenomen. Advies is dan ook om zodra de grond vanaf half april bekwaam is, u het beste direct met zaaien begint.

Maar ook vroeger toepassen van herbiciden….
Ook hier geldt: Hoe vroeger hoe beter. Voor opkomst spuiten, gevolgd door een tweede lichte bespuiting geeft een voordeel. Zelfs ten opzichte van de gunstige bespuiting in het 2-4 blad stadium!
Later spuiten of spuiten met een scherper middel, kan opbrengstdervingen met zich meebrengen van rond de 5 %. Wees daar dus op beducht, anders doet dit uw andere inspanningen teniet!

Extra bespuiting met fungicide als eerste pluim voelbaar is
Uit de ICS proeven, maar ook onderschreven door een groeiend aantal telers, is gebleken dat ziektebestrijding loont. Zelfs bij weinig of geen ziektedruk, geeft een fungicidebespuiting met Quilt Xcel 1,5 tot 3 % opbrengstverhoging. Met Toevoegingen van bladmeststoffen kan dit tot 5 % oplopen. Als er wel bladschimmels ontstaan, is het rendement uiteraard vele malen hoger.

Deze inzichten zijn gepubliceerd in een artikel in Grondig. Klik hier voor het hele artikel!