Onkruidbestrijding mais: wat als u geen of heel weinig bodemherbicide in de mix gebruikt? | Syngenta Nederland

You are here

Onkruidbestrijding mais: wat als u geen of heel weinig bodemherbicide in de mix gebruikt?

27.05.2019
Onkruidbestrijding mais: wat als u geen of heel weinig bodemherbicide in de mix gebruikt

Rekeninghoudend met de onderzaai van gras als vanggewas in maïs wordt door verschillende adviseurs iedere loonwerker en teler aangeraden om voorzichtig te zijn met het gebruik van bodemherbiciden (dimethenamid). Dit vanwege de (na)werking op grasonderzaai die is gezaaid tegelijk met de maïs of die gezaaid zal worden op kniehoogte.

Bodemherbiciden worden ingezet om nakiemers te voorkomen. Kan het gemis ervan gedeeltelijk worden opgevangen? Ja dat kan zeker. Uit onderzoek blijkt dat zowel mesotrione als ook terbutylazine een bodemwerking hebben. Ook op gladvingergras laat mesotrione via bodemwerking een bestrijding zien, terwijl het veilig kan worden ingezet bij onderzaai van het vanggewas. Ooievaarsbek is een ander onkruid wat door het ontbreken van bodemherbiciden meer kans krijgt, maar waarop terbutylazine sterk is. Een absolute vereiste is wel dat u vroeg, dus op heel kleine ooievaarsbek, spuit en voldoende terbutylazine toepast.

Als u dus vanwege onderzaai weinig tot geen bodemherbiciden inzet, is het advies zeker te investeren in bodemwerking door de dosering van Calaris® te verhogen naar 1,5 liter per hectare. Hierdoor geeft u 105 gram mesotrione en 495 gram terbutylazine, voor een optimaal resultaat.

Indien u met het oog op vruchtopvolging (bv bieten in het jaar na de maïs) niet de maximale dosering Calaris in wilt zetten, ga er dan vanuit dat u ook niet de beste duurwerking krijgt.

Het volledige advies ziet u hier in de zogenaamde " beslisboom" . 

onkruidbestrijding mais bij inzaaien gras als vanggewas