You are here

Onkruiden in maïs vroeg spuiten loont!

vroege onkruidbestrijiding in mais loont
Maïs

Waarom vroeg spuiten? 

Onkruid in maïs zorgt niet alleen voor minder beschikbaar water, maar ook voor minder beschikbare stikstof en fosfaat.

Uit onderzoek* blijkt dat maïs die groeit in een onkruidvrije omgeving meer wortels produceert in het begin van de teelt. Meer wortels die water en voeding opnemen en het jonge plantje een goede start moeten meegeven. Begin dus vroeg met onkruidbestrijding! U kunt een vooropkomst-bespuiting uitvoeren met 1,6 l/ha Dual®Gold of 2 l/ha Gardo®Gold. Na-opkomst zal de basis veelal bestaan uit Calaris® 1 l/ha of Callisto® 0,75 l/ha aangevuld met bodemherbiciden en Milagro®40 als grassenbestrijder.

*Onderzoek is uitgevoerd door o.a. Dr. C. Swanton van de Guelph University in Canada en W. Ruegg (Syngenta)
vroege onkruidbestrijiding in mais loont
 

Uit bovenstaande tabellen blijkt dat er meer drogestof wordt geoogst bij een vroegere onkruidbestrijding. Daarnaast kunnen sommige onkruiden giftig zijn voor het vee. Denk hierbij aan de bessen van zwarte nachtschade. Om een goede bestrijding van gladvingergras te verkijgen als alleen een na-opkomst bespuiting wordt uitgevoerd, is een vroege bespuiting noodzakelijk.

Grassenbestrijding

Bij een goede teelt zal er na maïs een groenbemester gezaaid zijn. Deze houdt de stikstof beschikbaar voor de komende teelt. Eén vereiste is dat de groenbemester, veelal grassen, voor aanvang van de nieuwe teelt wordt vernietigd, omdat deze anders stikstof gaat consumeren i.p.v. vrijgeven. Verder kunnen grassen zorgen voor een plek waar kniptorren hun eitjes leggen, waardoor de ritnaaldpopulatie kan groeien. Voeg Milagro®40 toe aan de middelenmix voor de onkruidbestrijding, want dit middel bestrijdt de grassen goed. Syngenta brengt met de nieuwe formulering Milagro®40 een nog snellere regenvastheid voor een betrouwbaarder resultaat. Milagro®40 mag in grondwaterbeschermingsgebieden worden gebruikt. Onderstaande tabel laat de verbeterde regenvastheid zien van Milagro 40.vroege onkruidbestrijiding in mais loont

Gladvingergras bestrijden

Door het wegvallen van de stof topramezone moet dit jaar extra aandacht worden besteed aan de bestrijding van gladvingergras. Een goede basis is een voor-opkomst bespuiting met 1,6 l/ha Dual®Gold of 2 l/ha Gardo®Gold, gevolgd door een na-opkomst bestrijding met Calaris of Callisto in de mix.

Toch zal in praktijk vaak voor alleen een na-opkomst bespuiting worden gekozen. In dit geval zijn twee spelregels van belang:

- Spuit vroeg, in het 2-3 bladstadium van de mais

- Gebruik in de mix Calaris of Callisto in een dosering van 1,5 l/ha (dus 0,5 l/ha meer dan gebruikelijk bij een standaard onkruidbestrijding)

Moeilijke breedbladige onkruiden

Hieronder vallen o.a. haagwinde, veenwortel, veelknopigen, ridderzuring en kamille. Prosulfuron is de werkzame stof van o.a. Peak® en Casper®.
Haagwinde kunt u goed met Peak® en Casper® bestrijden. Voor een optimale bestrijding moet u twee keer spuiten: een eerste keer in het 3-4-blad van de maïs en de tweede bespuiting met Peak® met uitvloeier in het 8-blad. Bij een éénmalige bespuiting voegt u Casper® of Peak® toe aan de mix. Gebruik alleen een uitvloeier als u Peak® of Casper® puur gebruikt.

vroege onkruidbestrijiding in mais loont

De werkzame stof prosulfuron die zowel in Peak® als in Casper® zit, bestrijdt kamille zeer goed en is beduidend beter dan de standaard.

Aardappelopslag:

Ook deze winter is zacht geweest, waardoor er flink aardappelopslag voor kan komen. De middelen om aardappelopslag in maïs aan te pakken zijn Callisto® en Calaris® in een dosering van 1-1,5 l/ha.

Het advies voor een goede en betrouwbare onkruidbestrijding in 2017 in één overzicht:

Advies onkruidbestrijding in mais

26.04.2017