Volledig eetbare bloemkool van Syngenta genomineerd voor Fruit Logistica 2022 Innovation Award | Syngenta Nederland

You are here

Volledig eetbare bloemkool van Syngenta genomineerd voor Fruit Logistica 2022 Innovation Award

Over Syngenta
28.02.2022
Fruit Logistica

28-02-2022 Syngenta Vegetable Seeds is voor de tweede achtereenvolgende editie van het evenement genomineerd voor een prestigieuze Fruit Logistica Innovation Award. Dit benadrukt onze positie als marktleider en onze innovatie in segmenten waar veel vraag naar is, van tomaat tot watermeloen en van paprika tot suikermaïs. De unieke Istem®-bloemkool van Syngenta staat op de shortlist – twee jaar nadat de YOOM®-tomaat de gouden award won.

Istem levert een hoge gewasopbrengst en spreekt consumenten aan, omdat deze bloemkool met haar zoete, nootachtige roosjes en malse, sappige stengels volledig eetbaar is. Bovendien hoeft er niets te worden weggegooid. De Istem is snel klaar te maken, kan rauw of gekookt worden gegeten en is geschikt voor alles, van bakken tot barbecueën en van stomen tot roerbakken. En het is ook nog een gezonde keus: de bloemkool bevat veel vezels en vitamine C – goed voor je immuunsysteem.

Istem is in 2021 in het Verenigd Koninkrijk op de markt gebracht en heeft al een Superior Taste Award van drie sterren gekregen van het International Taste Institute in Brussel.

Veerkracht en visie nodig voor het beste resultaat
Toen twee leden van het team van Syngenta Vegetable Seeds een bloemkool opmerkten met scheuten aan de zijkanten, wisten ze dat daar de toekomst lag. Dat was in 2012, maar de bloemkool was toen nog lang niet klaar om op de markt te worden gebracht. Er was veerkracht en visie nodig om de Istem te telen en te testen, ook op smaak. In 2020 heeft Syngenta zijn partnerschap met de Britse teler Barfoots, die groenten met de hand verbouwt, oogst en verpakt, uitgebreid met het gezamenlijke merk Istem-CauliShootsTM.

“De Istem is een perfect voorbeeld van onze prioriteiten bij Syngenta Vegetable Seeds. We stellen telers en duurzaamheid centraal bij alles wat we doen. We zijn in staat met flexibele, wetenschappelijk onderbouwde agronomische oplossingen duurzame gewassen te creëren en tegelijk in te spelen op de voorkeuren van consumenten en op markttrends. De Istem is daar een goed voorbeeld van. Deze bloemkool vermindert niet alleen de voedselverspilling, maar biedt consumenten ook een gezond en handig alternatief met een geweldige smaak”, aldus Lotfi Bani, projectmanager voor Istem in Europa. 

Istem gaat een mooie toekomst tegemoet. In 2022 staan uitgebreide testen gepland in Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Noord-Amerika, Australië en Azië om de bloemkool voor te bereiden op de lancering op nieuwe markten in de nabije toekomst.

Istem

Proef de toekomst op Fruit Logistica
Syngenta Vegetable Seeds blijft met zijn grote hoeveelheid innovatieve variëteiten een voorloper in de sector. Op Fruit Logistica worden nog veel meer fantastische producten getoond.  Aan elke groente zit een verhaal dat laat zien hoe de teams van Syngenta omgaan met de wereldwijde behoefte aan gezonde en voedzame groente en fruit die boeren helpen winstgevend te zijn en klimaatverandering te beperken.

De Zefiros-pompoen is ontwikkeld om boeren te helpen productief en winstgevend te blijven ondanks de stijgende temperaturen door de opwarming van de aarde. Deze pompoen is ideaal voor het kortere zomerseizoen, de opbrengst blijft hoog bij hogere temperaturen, de pompoen is resistent tegen vier virussen, en de kwaliteit blijft ook na de oogst hoog.

Toen telers onder druk kwamen te staan door het verwoestende nieuwe Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), heeft Syngenta zijn onderzoek versneld om op deze dreiging te kunnen reageren. Dankzij hun snelheid en precisie wisten onze teams telers te voorzien van ziekteresistente variëteiten als Lansor en Barosor. Deze beide variëteiten bieden boeren de mogelijkheid hun verhandelbare opbrengst te vergroten, zelfs wanneer ze last hebben van ToBRFV. Syngenta heeft ook spinazievariëteiten ontwikkeld die resistent zijn tegen de bladziekte Stemphylium.

Syngenta speelt voortdurend in op de voorkeur van consumenten voor groenten die goed smaken, er goed uitzien en goed voelen en die bij hun leefstijl passen. Onze kleine Piel de Sapo-meloen is geschikt voor kleinere gezinnen of voor één persoon, de Angello®-paprika zonder zaadjes is een voedzame snack voor onderweg, en onze burgersla past perfect op een broodje en is bestand tegen heet voedsel. Bekijk deze en vele andere producten van 5-7 april 2022 op Fruit Logistica, Hal 1.2, stand D16.

Over Syngenta Vegetable Seeds: Syngenta Crop Protection en Syngenta Seeds zijn onderdeel van Syngenta Group, een van ’s werelds toonaangevende landbouwbedrijven. Onze ambitie is om te helpen de wereld veilig te voeden en tegelijkertijd voor de planeet te zorgen. We willen de duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid van de landbouw verbeteren met wetenschap van wereldklasse en innovatieve gewasoplossingen. Onze technologieën stellen miljoenen boeren over de hele wereld in staat om beperkte agrarische hulpbronnen beter te benutten.

De inhoud van deze publicatie is uitsluitend ter informatie. Deze publicatie is niet bedoeld als, en moet niet worden beschouwd als, een aanbod tot verkoop of uitgifte, of een uitnodiging tot het doen van een aanbod tot aankoop van effecten of andere eigendomsbelangen.