Stop gebruik van Tecto in witlof om MRL overschrijding te voorkomen! | Syngenta Nederland

You are here

Stop gebruik van Tecto in witlof om MRL overschrijding te voorkomen!

16.10.2017
Witlof

De Europese Commissie heeft besloten in het kader van een herziening een nieuwe EU MRL van 0,05 mg/kg voor thiabendazool in witlof vast te leggen. Dit betekent een verlaging van de huidige MRL van 1 mg/kg naar een MRL van 0,05 mg/kg. Deze nieuwe MRL wordt van toepassing per 21 januari 2018.

Syngenta heeft in januari 2016 een dossier ingediend om de vraag naar een MRL hoger dan 0,05mg/kg te ondersteunen. Hoewel dit dossier momenteel in behandeling is, en ondanks onze vraag om de beslissing  uit te stellen, heeft de Europese Commissie toch besloten om deze lage MRL te bekrachtigen. Met deze nieuwe lage MRL van 0,05 mg/kg, en op basis van onze beschikbare residu resultaten is er een serieus risico dat het gebruik van Tecto® op witlofwortels een overschrijding van deze nieuwe MRL kan veroorzaken. Dit risico betreft geen gezondheidsrisico maar enkel een handelsrisico.

Wij zijn ons er van bewust dat Tecto een essentieel product is in de ziektebeheersing voor de witlofteler en de sector, maar in het licht van een serieus risico voor MRL-overschrijding raden wij aan om elk gebruik van Tecto op witlofwortels onmiddellijk te stoppen. Het gaat hier dus om een preventief advies om ieder risico te vermijden. Dit blijft ons advies tot de gevraagde hogere MRL, die we kunnen ondersteunen met onze residugegevens, van kracht wordt. Syngenta heeft daarom ook besloten om de verkoop van Tecto tijdelijk op te schorten.

Wij hopen dat de Commissie de lopende aanvraag voor de hogere MRL afgewerkt heeft tegen de start van het volgende seizoen 2018/2019. Natuurlijk kunnen wij geen garantie geven over deze tijdslijn en of de MRL verhoogd wordt door de Commissie. Om beter inzicht te verkrijgen wordt onderzoek opgestart naar de mogelijkheden om het risico op overschrijding van deze MRL van 0,05 mg/kg verder te beperken.

Voor meer informatie raden wij aan contact op te nemen met onze crop advisors of Peter Wessels