Grote toename van biodiversiteit in de fruitteelt | Syngenta Nederland

You are here

Grote toename van biodiversiteit in de fruitteelt

24.05.2018

 

1024 x 573 Perenbladvlo

Fruitmot & appelbloesemkever

Vorig jaar hadden we over het algemeen meer aantasting van fruitmot dan dat we de laatste jaren gewend waren. Veel is verklaarbaar door de 2e generatie die afgelopen jaar is ontstaan. Dat we vorig jaar met een hogere druk zijn geëindigd, verklaart ook dat we dit jaar met een hogere druk starten. We horen dan ook door het hele land geluiden van hogere vangsten van fruitmot. Daarnaast zijn de vangsten dit jaar ook relatief vroeg. Met deze gegevens kunnen we nu al rekening houden met een reële kans op een 2e generatieOok is dit jaar het laatste jaar van Insegar®, u als teler kan dit nog aanschaffen tot 1 juli en u kunt het opgebruiken tot 1 september. Insegar is een middel wat werkt op de vervelling.

Fruitmot vangstenDe rups/larve kan blijven eten maar kan niet vervellen en zo zijn volgende stadia niet starten. Bij ei-uitkomst betekent dit dat het ei niet uit kan komen, bij rupsen betekent dit dat ze niet kunnen verpoppen.
Wanneer u afgelopen seizoen verrast bent door de fruitmot en er meer schade was dan dat u acceptabel vond, is het dit jaar een mogelijkheid te starten met Insegar. Als u de Insegar voor de eileg toepast dan zullen er geen eerste larven ontstaan, past u het toe na de eileg, dan zult u wel vraatschade zien van rupsjes, maar deze zullen niet verpoppen tot een fruitmot en voor een volgende generatie zorgen.

 

 

 

 

 

Ook zien we de laatste jaren de populatie van bladmineerders toenemen. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om samen met de eerste fruitmot, door middel van Insegar, ook de populatie van bladmineerders en eventueel bladrollers terugzetten.
Vervolgens zult u straks beginnen met een bespuiting met chlorantraniliprole. Dit is een goede basis. Zorg wel dat u deze op tijd toepast. Wij geven het advies om de 2e fruitmot bespuiting met Affirm uit te voeren. Affirm® geeft geen residu bij de oogst, wat gezien de huidige discussie steeds belangrijker wordt.

 

FruitmotDaarnaast verwachten we in de toekomst 2 nieuwe middelen die nauw verwant zijn aan de werkzame stof chlorantraniliprole. Deze groep van werkzame stoffen zijn resistentiegevoelig. Als we nu al beginnen met afwisselen van de werkzame stoffen, dan kunnen we als sector zo lang mogelijk gebruik maken chlorantraniliprole en de 2 nieuwe (kever)middelen. 
Onderzoeken laten zien dat de effecten van Affirm verwaarloosbaar klein zijn op de nuttigen. Op dit onderzoek én de strategie van fruitmot zullen wij bij de volgende mailing uitgebreid terugkomen. 

 

 

 

 

 

Appelbloesemkever

De laatste jaren zien we de appelbloesemkever ook toenemen. Langzaamaan zal de nieuwe generatie appelbloesemkevers tevoorschijn komen, wat snoepvreterij uitvoeren alvorens ze weer in rust gaan tot  volgend seizoen. Insegar heeft naast een goede bladmineerders/rupsenwerking ook een nevenwerking op de appelbloesemkever. Insegar zal de kevers niet bestrijden maar uit onderzoek uit Tsjechië blijkt dat Insegar de kevers onvruchtbaar maken. Insegar kan dus bijdragen om de druk voor het volgend seizoen te verminderen. Wanneer u Insegar inzet voor half juni (70 dagen voor oogst) zal insegar niet als residu bij de oogst teruggevonden kunnen worden.

Insegar:   Fruitmot                          0,3kg/ha

                Bladrollers/Mineerders   0.4kg/ha

 

Perenbladvlo

We zien langzaamaan de eerste perenbladvlo-eitjes uitkomen door de warme periode momenteel.
De laatste jaren hebben we als strategie ontwikkeld om rondom de bloei de perenbladvlo populatie te onderdrukken en waar mogelijk te zorgen dat de generaties synchroon lopen. (dus of 100%, springer, eitje, L1-3 of L4-5 larve) Bij een synchroon lopende populatie kunnen we over het algemeen goed met spirotetramat uit de voeten.

Perenbladvlo springerAlleen zijn er nu volop percelen waar de generaties nog niet synchroon lopen. We kunnen over het algemeen nu nog ei-leggende springers zien en we kunnen de eerste larven ook al vinden. 
Vaak zien we dat bij verschillende generaties, een bespuiting met spirotetramat het niet af maakt, wat als gevolg heeft dat er larven ontsnappen. Deze ontsnappende larven veroorzaken voornamelijk de overlast gedurende het seizoen.

 

 

 

 

 

Juist wanneer de generaties niet gelijk lopen is het lonend om Vertimec® Pro met spirotetramat te mengen. U wacht dan iets langer met spirotetramat, zodat de Vertimec Pro de eerste larven meepakt. Hierdoor heeft uw inspanning een langere duurwerking, waardoor het resultaat vaak wel goed is.
We horen in het veld soms geluiden dat Vertimec als grote boeman wordt gezien voor de nuttigen. Het klopt dat Vertimec niet 100% veilig is voor nuttigen. Op nuttigen heeft Vertimec een raakwerking (uit eigen ervaring weet u dat het erg moeilijk is om alles te raken) en zodra Vertimec is opgenomen heeft hij alleen een duurwerking op schadelijke zuigende insecten. U geeft dus een klein tikje op de nuttigen en een zware klap op de schadelijken. Alles draait om evenwicht, wanneer u de schadelijke harder raakt dan de nuttigen, komt dit ten goede van het evenwicht en hersteld u eerder de balans. 

 

Vertimec Pro    0,5l + 0,0125% Agral® Gold 
Let op: Wanneer u mengt met spirotetramat, geen adjuvanten of andere stoffen toevoegen.

 

Meeldauw

In juni gaan de scheuten zich langzaam weer afsluiten. Wanneer er nog actieve meeldauw in het gewas aanwezig is, kan dit in combinatie met de afsluitende scheuten de druk voor komend seizoen bepalen. Ook kan het drogere warme weer meeldauw geven op de vruchten. (Doyenné du Comice). 

MeeldauwIn het veld zien we volop meeldauw ontstaan, niet alleen in appel maar ook op peer en zeker bij Doyenné du Comice zien we vruchtjes die aangetast zijn door meeldauw. Afgelopen periode was natuurlijk ook een echte meeldauw periode.
Bij peer heeft Topaz® niet alleen een goede meeldauw werking maar ook een hele goede werking op roest. Hier slaat u 2 vliegen in 1 klap!

 

 

 

 

 

Daarom is het advies om in deze periode een wat strakker schema met meeldauw te handhaven. Topaz kan hier een uitstekende partner voor zijn, niet alleen vanwege zijn goede werking op meeldauw en roest, maar ook vanwege zijn korte residutermijn. U kunt Topaz toepassen tot en met juli zonder residu te verwachten bij de oogst.

Topaz            0,25l/ha

 

Zwartvruchtrot

We hebben nu een wat warmere en broeierige periode gehad, dit geeft een verhoogd risico op zwartvruchtrot. Zeker nu met regen kan het raadzaam zijn om preventief met Switch te behandelen. Switch voorkomt niet alleen (schimmel) mycelium groei, maar kan ook actief de sporen opruimen. Wat de druk voor de daarachterliggende periode kan verminderen. 

Zwartvruchtrot op perenOok kunt u na een regenbui naast Switch® ook Score® toepassen, beide hebben een curatieve werking op zwartvruchtrot. Voor alle curatieve behandelingen geldt; hoe dichter op de infectie hoe sterker de werking, dus neem zeker geen risico om lang te wachten.
U kunt uw keuze baseren op de historie van uw perceel en de zwaarte van de verwachte infectie. 
 

Switch         0,8kg/ha om druk weg te nemen en na zware infectie
Score           0,2l/ha na infectie, mengen met contactfungicide.

Zowel Score als Switch (1 van de werkzame stoffen van Switch is cyprodinil wat het hoofdbestanddeel is van Chorus®) hebben een goede werking op schurft. U slaat ook hier 2 vliegen in 1 klap!

 

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.