Hagelschade, afgelopen weekend, op diverse locaties | Syngenta Nederland

You are here

Hagelschade, afgelopen weekend, op diverse locaties

28.05.2018
Hagelschade peer

 

 

Helaas zijn er afgelopen weekend op diverse locaties flinke hagelbuien over het land getrokken. Op sommige plekken kunnen we veel schade op de vruchten zien. Wanneer we de weerberichten bekijken bestaat er de kans dat we deze week nog een paar keer met noodweer te maken kunnen krijgen.

Wat nu?
Wanneer u al getroffen bent door de hagel of hier misschien deze week mee te maken krijgt. Is het belangrijk om de open wondjes zo snel mogelijk af te dekken met een contact fungicide zoals Captan. Hierdoor kan een schimmel niet makkelijk infecteren en extra vruchtrot veroorzaken.

Daarnaast gaan beschadigde vruchtjes ethyleen produceren. Aangezien we nu in de ruiperiode zitten, kan de extra ethyleen zorgen voor een vergrote vruchtrui. Ook heeft ethyleen/stress in deze periode een nadelig effect op vruchtmaat. Via plantversterkers kunnen we proberen deze effecten te verminderen.
Onze plantversterker Isabion heeft in het verleden bewezen de nadelige effecten van hagel op te vangen!

Isabion is werkt op basis van aminozuren. Het is zo samengesteld dat het de juiste aminozuren heeft om abiotische stress (waaronder hagel, droogtel) op te vangen.
Na de hagelbui hebben we in overleg met de teler 3 maal 2,5 l/ha Isabion toegepast met een week interval. We zagen dat dit ten goede kwam van de vruchtmaat omdat we de terugval in groei door stress konden opvangen. Ook vergroeide de hagelschade beter. Onderstaand filmpje geeft een impressie van de proef en het resultaat weer.

Klik hier voor een impressie van de perenproef met Isabion en zie het resultaat.

Isabion heeft geen wachttijd met betrekking tot de hagel. Waar bij Captan het advies is om een dag te wachten om de plant tot rust te laten komen, loont het juist om Isabion zo dicht mogelijk op het stressmoment toe te passen.

Vruchtschilverruwing
Waar groeischokken ontstaan kan extra vruchtschilverruwing ontstaan. Groeischokken ontstaan vooral bij stress-situaties zoals hagel-en temperatuurveranderingen. Voor peer is het niet raadzaam om nu gibberellinen te gebruiken, voor appel heeft dit zeker een meerwaarde. Wanneer u hier Isabion bijmengt zal het effect ter voorkoming van vruchtschilverruwing alleen maar versterken!

Regulex        25 gr/ha
Promalin    0,12l l/ha
Isabion -    3 x 2,5 l/ha rondom met een interval van 7-10 dgn

Menging
Isabion, Captan en Regulex of Promalin kunnen zonder problemen met elkaar gemengd worden.

Voor meer technische informatie van Isabion KLIK HIER!

Isabion banner