Start van het seizoen | Syngenta Nederland

You are here

Start van het seizoen

05.04.2018
Schuivende knop bij peer en bestrijding Appelbloesemkever los

Grillige start

Vóór de vorstperiode van een aantal weken terug, zagen we de knoppen in de boomgaard al flink zwellen. Het zag er naar uit dat we een vroege start zouden krijgen.

Vervolgens kregen we een koude periode, gelukkig kwam die geleidelijk aan, zodat de meeste bomen weer langzaam konden afharden. Deze periode heeft de ontwikkeling weer even stilgezet. Maar nu de vorstperiode weer voorbij is, zien we de ontwikkeling weer doorgaan. Bij peer zitten we inmiddels op muizenoor.

Normaliter komt de perengalmijt bij schuivende knop weer tevoorschijn. Deze mijt verplaatst zich vanaf de schubben naar de “groene delen” en zal daar de eerste nakomelingen geven die de bekende pokziekte (grote foto links) kunnen veroorzaken. Een goede eerste basis is hiervoor een gewasbehandeling met zwavel. Vaak is mede door het koelere weer nog niet de eerste bestrijding uitgevoerd. De zwavel heeft een (neven)effect op de eerste generatie, wat de druk voor de rest van het seizoen laag kan houden.
Voor het beste resultaat de bespuiting uitvoeren bij hogere temperaturen (+15 graden) o.a. voor de dampwerking van zwavel. Bij deze temperaturen zijn de mijten meer actief en komen ze makkelijker in aanraking met de zwavel.
Met de toepassing van zwavel door middel van Thiovit Jet, voert u gelijk een schurftbestrijding uit, wat als voordeel heeft dat dit een goede nevenwerking heeft op de perengalmijt.

Let op! Houd goed de driftbeperkende maatregelen van Thiovit Jet in acht!

Bij alle percelen (ook zonder watergangen) dient vóór 1 mei in de eerste 20 meter Thiovit Jet toegepast te worden met een Wannerspuit met reflectiescherm icm 90% driftreducerende doppen of een KWH 3-rijer met Vlos in combinatie met 90% driftreducerende doppen..Voor beide machines geldt een teeltvrijezone van 4,5m.

Ook voor de rest van het perceel dient u minimaal 75 driftreductie te halen. Aangezien het gewas nu nog open is volstaat een grove druppel bij een lagere ventilatorstand.

Volgorde van werken

Appelbloesemkever op bladWe zien momenteel de appelbloesemkevers in appel volop tevoorschijn komen. Zowel de appelbloesemkever als de perenpokmijt moeten bestreden worden bij hogere temperaturen en het liefst bij zonnig weer. Wanneer u afgelopen jaar in appel veel karpertjes en/of vraatschade van de kever vond, voer dan rond deze periode enkele klopmonsters uit bij mooie zonnige momenten. Als u enkele kevers met een grijze band over de rug (foto) klopt en u had afgelopen jaar schade, dan adviseren wij u van het moment gebruik te maken om de appelbloesemkever te bestrijden. Helaas hebben we als fruitsector niet voldoende sterke kevermiddelen en daarom adviseren we om voor de bestrijding van de appelbloesemkever het meest optimale moment te kiezen.

Wanneer u zwavel bespuitingen op minder optimale momenten plaatst en eventueel herhaalt dan is de werking op perenpokmijt vaak meer dan voldoende.

In het kort

Advies; Maak bij zonnig weer en hogere temperaturen gebruik van de nevenwerking van Thiovit Jet voor de perenpokziekte / perengalmijt, en voer een schurftbestrijding uit met Thiovit Jet.

  • 2x Thiovit Jet 3kg/ha

Bij Appelbloesemkever altijd voorrang geven aan bestrijding Appelbloesemkever. Wanneer de Thiovit Jet dan later met mindere omstandigheden wordt toegepast, de dosering verhogen tot max 7,5kg/ha.