Verbeter de vruchtzetting, kwaliteit en vruchtvorm in peren | Syngenta Nederland

You are here

Verbeter de vruchtzetting, kwaliteit en vruchtvorm in peren

03.04.2017
 Verbeter de vruchtzetting, kwaliteit en vruchtvorm in peren

Vruchtzetting en kwaliteitsverbetering met Promalin®  

Promalin is recent toegelaten en deze groeiregulator is een kant en klare combinatie van gibberellinezuur (GA4/7) en 6- benzyladenine (6-BA). Beide groeiregulatoren versterken elkaar en daardoor heeft Promalin niet alleen een sterk zettend effect maar het bevordert tegelijk de celdeling wat de vruchtvorm en vruchtmaat positief beïnvloedt. Deze eigenschappen maken Promalin tot een sterke en betrouwbare groeiregulator voor appels èn peren. Juist in een jaar als dit met gemiddeld een matig aantal bloemknoppen en een vroege bloei, kan dit heel goed in uw voordeel uitpakken.

    
Promalin in peren 

Een goede vruchtzetting, een goede maatsortering en een perfecte vruchtkwaliteit bepalen in belangrijke mate het rendement van de teelt. De toelating van Promalin zou juist nu wel eens een geschenk kunnen zijn. Dit jaar lijkt de knopzetting in de peren gemiddeld genomen minder dan wenselijk is. Het donkere weer in de voorzomer van 2016 is ten koste gegaan van de bloemknop vorming. Dit verschijnsel zien we met name bij oudere percelen onderin de bomen en op het tweejarig hout.

Promalin heeft een sterk en betrouwbaar effect op de zetting van de perebloesem als er weinig bloemen zijn of als de bloeiomstandigheden niet optimaal zijn. Niet alleen op Conference maar ook op moeilijk zettende rassen als Sweet Sensation, Xenia en Beurré Alexandre Lucas komt deze eigenschap goed van pas.

Verbeterde zetting en verbetering vruchtvorm

In peren zorgt Promalin voor twee belangrijke effecten; in de eerste plaats een sterk verbeterde zetting maar daarnaast zorgt het middel ook voor een verbetering van de vruchtvorm waardoor de peer wat voller en dikker wordt. Hierdoor sluit u naadloos aan bij de wensen van de consument want die heeft juist voorkeur voor een grotere peer.

Advies

In peren mag Promalin twee keer worden ingezet in een dosering van 0,25 liter per hectare, de eerste keer bij 30% open bloemen en de tweede toepassing in de volle bloei. De dosering mag gecorrigeerd worden naar boomhoogte tot maximaal 0,375 liter per hectare per keer.  

Verbeteren van de vruchtzetting en verhogen van de plantweerbaarheid met Isabion