Hoeveel water is er nodig? | Syngenta Nederland

You are here

Hoeveel water is er nodig?

27.03.2019
hoeveel-water-nodig-voor-sierteelt

Kan het watervolume worden verlaagd bij de inzet van Mainspring . Een uniek, betrouwbaar en vriendelijk insecticide voor de niet-grondgebonden sierteelt. Deze vraag hebben wij ons gesteld!

Daarom werd er op dinsdag 12 maart een bijeenkomst voor gerberatelers georganiseerd bij Royal Flowers in Moerkapelle in samenwerking met teeltadviseur Erik Mooij.

In de gerberateelt worden over het algemeen watervolumes gebruikt van 1500 ltr/ha of meer. Tijdens de spuittechniekproef op 12 maart werden verschillende opties getest variërend van 600 tot 2.000 liter.

Doel van de proef was om te kijken of watervolumes kunnen worden verlaagd bij de inzet van Mainspring. Een uniek, betrouwbaar en vriendelijk insecticide voor de niet-grondgebonden sierteelt. Het risico van verlies door afdruipen van de spuitvloeistof wordt verhoogd door hoge watervolumes. Door lagere waterhoeveelheden kan tevens de tijdsduur worden verkort. Bovendien wordt de toe te passen waterhoeveelheid meer en meer via de toelating gereguleerd. De volgende hoeveelheden, snelheden en druk werden getest.

De proefwerd uitgevoerd met Helios, een fluoriserende formulering die met behulp van blacklights het spuitbeeld zichtbaar maakt.

Bij de objecten A&B (2060 en 1780ltr) was duidelijk te zien dat de spuitvloeistof was gaan drijven en er bovendien druppels van de plant waren gevallen.

Bij de objecten C&D (1326 en 665ltr) was dit niet het geval waarbij nog altijd een mooie bedekking van de plant zichtbaar was.

Conclusie: meer water is dus zeker niet altijd beter!