Geef suikerbieten een onkruidvrije start met bodemherbicide | Syngenta Nederland

You are here

Geef suikerbieten een onkruidvrije start met bodemherbicide

22.02.2019
Hou bieten onkruidvrij vanaf de start met Dual Gold

Vroeg zaaien en schoon beginnen zorgt voor een maximale opbrengst. Profiteer van de duurwerking van een vertrouwd bodemherbicide. 

De eerste bieten zijn alweer in het zuiden gezaaid. Wacht echter niet te lang met zaaien en zorg ervoor dat het perceel onkruidvrij is voor de zaaibedbereiding en opkomst. Top-opbrengsten behaalt u met 100 % resultaat op onkruidbestrijding, maar ook  het tijdstip zaai blijkt van belang. Door vroeg te zaaien kan er zo weinig mogelijk onkruid kiemen. Het IRS raadt het volgende aan: zaai als de grond bekwaam is, maar let op de weersvoorspelling. Vroeg zaaien verlengt het groeiseizoen en vergroot daarmee de kans op een hoge opbrengst. Voorwaarde is wel dat de grond bekwaam is en de verwachte temperatuur in de periode na het zaaien niet te laag. Aanzienlijke meeropbrengst dus bij vroege zaai.

Bij een rij-afstand van 50 cm in de teelt van bieten is deze relatief lang open. Hierdoor hebben veel grassen en breedbladige onkruiden gedurende een lange tijd de gelegenheid te kiemen. Juist dáárom zijn bodemmiddelen dan ook onmisbaar in de totale onkruidbestrijding.

Dual Gold

Dual Gold® is een bodemherbicide dat aan de LDS-mixen wordt toegevoegd en er voor zorgt dat kiemende grassen en breedbladige onkruiden tijdens een langere periode worden bestreden. Tevens versterkt dit product de contactwerking van de onkruidenmix. Kortom: Dual Gold werkt lang en breed. 

Zandzoeker-app. Wel of geen Dual Gold en Gardo Gold inzettenNB: ​Dual Gold en Gardo Gold: Gebruik op zandgronden en in grondwaterbeschermingsgebieden is niet meer toegestaan.
De Zandzoeker-app van Syngenta geeft u de gebruiksmogelijkheden van onkruidbestrijdingsmiddelen op zandgronden en in grondwaterbeschermingsgebieden. Kijk op www.zandzoeker.nl  of dowload de app in de app-of playstore van uw telefoon. Hierin kunt u eenvoudig per perceel zien – gebaseerd op de Grondsoortenkaart 2006 als de wettelijke basis voor de classificatie van gronden – of u Dual Gold of Gardo Gold wel of niet mag gebruiken.

bodemherbicide in bieten voor optimaal rendement

Afbeelding: De kracht van Dual Gold is duurwerking! In deze proef geeft Dual Gold 6 weken na toepassing nog een werking van 90% op pas gezaaide onkruiden.
 

Waarom Dual Gold toevoegen aan de mix?

  • voor de bestrijding van grassen zoals hanepoot, vingergrassen en naaldaarachtigen;
  • voor de versterking op vele breedbladige onkruiden;
  • voor de zeer lange nawerking, dus een onkruidvrij gewas.

Advies Dual Gold als bodemherbicide in suikerbieten:

  • voeg vanaf 2 echte blaadjes, Dual Gold toe aan de LDS-mix;
  • vanaf 2 blaadjes 0,5 l/ha (T2 in LDS);
  • vanaf 4 echte blaadjes 0,75-1/ha (T3 in LDS);
  • per bespuiting niet meer dan 1 l/ha toevoegen;
  • maximaal 2 bespuitingen en totaal niet meer dan 1,5 l/ha in de teelt gebruiken.

Onkruidspectrum Dual Gold bodemherbicde suikerbieten