Nieuw innovatiecentrum Syngenta versnelt duurzame groenteveredeling

Syngenta en duurzaamheid

Nieuw innovatiecentrum Syngenta versnelt duurzame groenteveredeling     

  • Syngenta opent nieuw zaadinnovatiecentrum Enkhuizen, investering ruim €36 mln.
  • Versnelde veredeling van duurzame groenterassen voor de wereldmarkt 
  • Syngenta investeert in klimaatbestendigheid, ziekte-resistentie en tegengaan voedselverpilling.  

Vandaag opent Syngenta een nieuw zaadinnovatiecentrum in Enkhuizen. Dit centrum -v an ruim twee hectare met kassen, klimaatcellen en laboratoria - maakt het mogelijk om tot twee keer zo snel groenten te veredelen. Syngenta zet daarbij met name in op het verbeteren van de klimaatbestendigheid, het versterken van ziekte-resistentie en het tegengaan van voedselverspilling. Het nieuwe groenteveredelingscentrum van ruim €36 miljoen wordt geopend door CEO Erik Fyrwald en Jan-Kees Goet, Secretaris-Generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

CEO Erik Fyrwald: “In Enkhuizen versnellen we onze innovatiecapaciteit om telers wereldwijd nog sneller van nieuwe, duurzame groenten te voorzien. Door het snel veranderende klimaat hebben telers nieuwe hulpmiddelen nodig om zich aan te kunnen passen aan verschillende ziekten, plagen en weersomstandigheden en de meest efficiënte inzet van onze waardevolle natuurlijke hulpbronnen. Het versneld aanbieden van nieuwe groentezaden is één van de vele manieren waarop we telers hierbij ondersteunen”  

Meer dan 150 jaar historie in Enkhuizen  

Syngenta heeft een lange historie in Enkhuizen, in het hart van SeedValley. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de oprichting van Sluis & Groot in 1867 in het naburige Andijk. Vandaag de dag is Syngenta mondiaal een top drie speler in de zaadveredelingsindustrie. Enkhuizen is Syngenta’s grootste vestiging voor groentezaden wereldwijd met meer dan 650 werknemers in dienst. In Nederland biedt Syngenta aan meer dan 800 medewerkers vaste werkgelegenheid in zeven vestigingen.