Syngenta partner in 'Seeds for Change' Nigeria

Syngenta en duurzaamheid
Seeds for Change S4C Nigeria Syngenta NABC

Gebruik van betere kwaliteit zaden kan zowel de opbrengst als het inkomen van boeren in Nigeria drastisch verhogen. Om de introductie van verbeterde zaden te versnellen en bij te dragen aan een hogere voedselproductie is op maandag 25 maart door een consortium van Nederlandse zaadbedrijven, samen met de Nederlandse overheid, het ‘Seeds for Change’ (S4C) programma gelanceerd.

Hoe overtuig je een boer die al generaties lang op dezelfde manier teelt om volgens nieuwe methodes te gaan werken? “Zien is geloven,” aldus Masaki. Het S4C programma heeft twee test boerderijen geselecteerd, waar gevestigde boeren testen doen om te kijken welke type zaden het best werken in het droge gebied rondom de stad Kano. Daarnaast worden demofarms ingezet. Deze farms worden ingezet om boeren te trainen in het gebruik van hybride zaden. “We zullen ons niet alleen richten op het inbrengen van meer zaden maar vooral ook focussen op training. Kwaliteitsverbetering voor bepaalde gewassen is namelijk ook mogelijk zonder het gebruik van hybride zaden, ” vervolgt Masaki.

Naast het verbeteren van de groenten is ook toegang tot de markt cruciaal. “Door te werken met gevestigde handelaren en retailers kan de toegang van de boeren tot de markt vergroot worden,” vertelt Masaki. De bedoeling van S4C is dat de voordelen van het overstappen op verbeterd zaad merkbaar zijn vanaf de markt tot aan de boer. “Boeren krijgen hogere en consistentere prijzen voor hun producten; retailers en handelaren zien de productkwaliteit en volumeconsistentie toenemen en de consument krijgt een goed en veilig product op tafel”, besluit Masaki.

Het S4C programma is een publiek private samenwerking tussen de Nederlandse overheid (RVO) en 6 Nederlandse bedrijven waaronder Syngenta.

Voor meer informatie: https://www.nabc.nl/africa-business-news/6/world/414/launch-of-seeds-for-change-in-nigeria

Het volledige Nederlandse persbericht leest u hier: