Goede ervaringen met Elatus Era in 2018 | Syngenta Nederland

You are here

Goede ervaringen met Elatus Era in 2018

10.07.2018
meer opbrengst in tarwe met elatus era vlagbladbespuiting

Het groeiseizoen 2017-2018 van de wintertarwe kenmerkte zich door late zaai vanwege natte weersomstandigheden in het najaar. Vochtig en warm weer in het voorjaar resulteerde in een hele snelle gewasontwikkeling. Uiteindelijk hebben we nu al weken droog en warm weer waardoor de tarwe versneld afrijpt. Dit zal ten koste gaan van de opbrengst.

Door de late vorstperiode in maart, kwam het gewas aanvankelijk gezond de winter uit. Vanwege het warme en vochtige weer in april/mei ontstonden er  toch weer infecties met gele roest. Met name het ras Benchmark werd hier en daar zwaar aangetast. Vanwege hoge temperaturen in juni werden veel rassen aangetast door bruine roest, een ziekte die de laatste jaren weinig voorkwam. Septoria was dit jaar niet de belangrijkste ziekte maar kwam uiteindelijk toch overal weer voor.

Aan de ziektebestrijding werd ook dit jaar weer hoge eisen gesteld. Om een optimale opbrengst te krijgen, is het noodzakelijk om het gewas een goede bescherming te geven tegen alle schimmelziekten die het gewas bedreigen. Met Elatus™ Era is dat uitstekend gelukt. Het product heeft het eerste jaar in de praktijk uitstekend doorstaan. Uit vele proeven in de afgelopen jaren bleek Elatus Era zeer sterk tegen gele én bruine roest. Ook tegen Septoria boekte Elatus Era goede resultaten. Zowel uit de proeven van dit jaar als uit reacties van graantelers blijkt dat Elatus Era tot de top van graanfungiciden behoort!

Onderstaande foto’s zijn genomen in een tarweproef in Biddinghuizen in het ras Benchmark 

Elatus Era de nieuwe standaard tegen graanziekten

Standaardmiddel S opT1 gevolgd door Elatus Era op T2

Onbehandeld