Hoe u tijd kunt besparen bij de vlagbladbespuiting! | Syngenta Nederland

You are here

Hoe u tijd kunt besparen bij de vlagbladbespuiting!

20.03.2018
Met Elatus Era minder water nodig in de tank

Tijd is geld luidt het gezegde. Als u een bespuiting uitvoert, doet u dat omdat het noodzakelijk is om het gewas te beschermen en uw opbrengst veilig te stellen. Over het hele bedrijf bekeken bent u in het seizoen beslist veel uren kwijt aan spuitwerk. Dus als u hierbij een keer tijd kunt besparen en makkelijker kunt werken, met uiteraard toch een gegarandeerd goed resultaat, dan is dat mooi meegenomen.

De werking van een gewasbeschermingsmiddel wordt vanuit het middel bepaald door twee factoren: het gedrag van de werkzame stof en de formulering. Als derde variabele factor komt daar de toepassing bij. We leggen het u even kort uit.

  1. Werkzame stof: sommige werkzame stoffen worden van nature snel en goed in de waslaag van het blad vastgelegd en opgenomen. Als dit het geval is, is een middel bijvoorbeeld goed en snel regenvast.
  2. Formulering: uitvloeiers en hechters die in een formulering zitten zorgen ervoor dat een werkzame stof beter kan worden opgenomen en bijvoorbeeld een betere regenvastheid krijgt.
  3. Waar het product constant is (een middel heeft altijd dezelfde vaste samenstelling en eigenschappen), is de toepassing als derde factor variabel. Zaken zoals het weer, het watervolume en de gebruikte doppen kunnen van invloed zijn op de werking.

Uiteraard versterken de punten 1 en 2 elkaar: als een middel bijvoorbeeld van nature al goed door het blad wordt opgenomen en ook de formulering zo wordt gemaakt dat deze optimaal aan het blad hecht en uitvloeit, zal dit altijd een beter effect geven dan wanneer een slecht opneembaar middel tot een optimale formulering wordt verwerkt. Ook voor de toepassing in de praktijk heeft dit consequenties, want als de punten 1 en 2 optimaal zijn, zal het product minder onderhevig zijn aan wisselende aspecten vanuit de toepassing. Met andere worden: onder minder omstandigheden zal dan toch nog een optimaal effect worden bereikt.

Een mooi voorbeeld van dit alles is het nieuwe graanfungicide Elatus Era.  De hierin aanwezige werkzame stof Solatenol™ is zeer lipofiel (vetminnend), waardoor deze snel en zeer goed in de waslaag van het blad wordt opgenomen en van hieruit egaal in het blad wordt verdeeld. De formulering zorgt hierbij voor een goede verdeling (optimale uitvloeiing) en hechting (voorkomen dat spuitdruppels van het blad afketsen) op het blad. Dit samenspel zorgt ervoor dat er een gemakkelijk te gebruiken product ontstaat (maar 1 liter per hectare, waarbij het toevoegen van uitvloeiers of hechter niet nodig is) met onder alle omstandigheden een zekere werking. Niet alleen is Elatus Era na toepassing zeer snel regenvast (zie onderstaande grafiek).

Elatus Era is zeer snel regenvast en wordt goed verdeeld in de waslaag

Ook heeft onderzoek uitgevoerd in de UK én op het PPO Westmaas in 2017, aangetoond dat er geen verschil zit in de werking tussen een toepassing met verschillende doppen en watervolumes (zie grafiek).

diverse spuitdoppen en watervolumes voor Elatus Era

Voor vrijwel alle graanfungiciden zijn 90% driftreductiedoppen verplicht. Voor Elatus Era is aangetoond dat het gebruik van deze doppen de werking niet negatief beïnvloed. En ook is er flexibiliteit mogelijk met het spuitvolume, want mits de spuitapparatuur het toelaat, kan Elatus Era zonder verlies aan werking worden ingezet vanaf een watervolume van zo’n 200 l/ha.

Als vele hectares moeten worden gespoten, dus vaak de tank moet worden gevuld, laten berekening zien dat lage watervolumes tijdwinst geven. Dit kan zelf oplopen tot 30% arbeidsbesparing als het volume per hectare wordt gehalveerd. Vaak zal dit in praktijk in Nederland de tijdsbesparing niet zo groot zijn, omdat we hier al met relatief weinig water spuiten. Maar elke tijdswinst is meegenomen. Dus naast de uitmuntende ziektebestrijding tegen o.a. roesten en Septoria is het gebruiksgemak en de zekerheid en flexibiliteit van Elatus Era een extra pluspunt.