Reggie Buijsse deelt ervaring praktische voordelen inzet graanfungicide | Syngenta Nederland

You are here

Reggie Buijsse deelt ervaring praktische voordelen inzet graanfungicide

14.12.2018
Reggie Buijsse deelt ervaringen Elatus Era

Testimonial

Op een zonnige decemberochtend schuiven we aan de keukentafel aan bij Reggie Buijsse in het Zeeuws-Vlaamse Biervliet. Op het erf wordt de pasgerooide peen geladen. Met 7 verschillende gewassen in het bouwplan is er altijd wel wat te doen. Naast pootaardappelen, uien, bonen, peen, vlas en bieten heeft hij in het bouwplan als vulgewas ook tarwe staan.

Het loonbedrijf runt Reggie voornamelijk samen met zijn zoon, die net zijn landbouwopleiding heeft afgerond en er voor heeft gekozen zijn met energie en opgedane kennis het ouderlijk bedrijf te versterken.

Afgelopen seizoen heeft Reggie al op tijd Opus Team op de T1 gespoten vanwege het natte voorjaar en omdat er al wat Septoria te zien was. Gevolgd door ook een vroege T2 met Elatus Era. De keuze voor de T2 met Elatus Era was gemakkelijk gemaakt. “Toen ik met de adviseur van DLV (Delphy) rond de tafel zat om komend seizoen door te nemen, raadde hij me Elatus Era aan. Met name de duurwerking konden we dit seizoen goed gebruiken, ondanks dat de zomer kurkdroog was, kwam er toch wat gele roest”. De resultaten waren verder volgens verwachting en liepen van 8,5 tot 11 ton op de verschillende behandelde percelen. “ Een en ander natuurlijk wel afhankelijk van bemesting, het perceel en het ras”, vertelt Buijsse.

“En ook mooi meegenomen is dat ook met minder watervolume er toch voldoende werking blijft; ik heb 65 ha gespoten (met de 45 m veldspuit met Airtec) en de percelen liggen nogal verspreid. Ik kan zo met mijn 3000 l tank heel wat behandelen zonder dat ik steeds terug moet om de tank te vullen. Oppervlaktewater gebruik ik liever niet vanwege gevaar van bruinrotbesmetting. Daar zitten we met ons pootgoed niet op te wachten! We spoten met gemiddeld 160-180l/ha, en als je dan toch nog wat extra moet spuiten, is de dosering van 1l/ha wel gemakkelijk. Je hoeft niet om te gaan rekenen. Vroeger waren er combinatieproducten. Eerder spoot ik met een product van 0,7 l/ha en dan moest daar ook nog weer wat bij van 0,8 l/ha. Dat is allemaal een omgereken en daar zit je ook niet op te wachten. Prijskwaliteitsverhouding vind hij dan ook prima: “je wilt eigenlijk het beste product, maar het moet ook betaalbaar blijven”.