You are here

Hoe krijgen we trips in uien te pakken?

Uien
12.07.2018
Terugblik uienteelt 2017

Met het warme weer is de opbouw van de tripspopulatie zeer snel gegaan. De lange periode van droogte helpt niet mee om het uienloof van vreterij te besparen. De komende tijd wordt cruciaal hoe de tripspopulatie zich gaat ontwikkelen. Doordat ook andere gewassen geoogst gaan worden, kunnen tijdens zo’n oogst in één keer zeer veel volwassen tripsen opvliegen en in de uien landen. Het is dus zaak om de aanwezige populatie in uien zo klein mogelijk te maken/houden en voorbereid te zijn op de aanvliegende trips. Contact middelen zoals Karate® Zeon dienen dan ook iedere 7 dagen toegepast en afgewisseld te worden.

Trips in uien

Tijdens warm weer zijn pyrethoïden minder goed werkzaam. Door laat in de avond een bespuiting uit te voeren, tegen schemering aan, is de temperatuur wat lager en heeft Karate Zeon in de koele nacht de tijd om in contact te komen met de trips. De andere optie is om vroeg in de ochtend te spuiten bij zonsopkomst. Dit heeft als voordeel dat de trips al uit hun schuilplaatsen zijn en omdat er dan vaak dauw op het blad ligt. De dauwdruppels kunnen als transportmiddel gebruikt worden om het middel onderin de schachten te krijgen. Het nadeel is dat de temperatuur vrij snel stijgt en pyrethroïden overdag minder werkzaam zijn. Laat in de avond rijden heeft dus de voorkeur om zoveel mogelijk effect van de bespuiting te bewerkstelligen.

Het is zaak om zo goed mogelijk onder aan de pijpen te komen tussen de schachten in waar de trips verscholen zit. De juiste spuittechniek en uitvloeier zijn een must.

  • 400 tot 500 liter water
  • 05 of 06 venturi dop
  • Niet meer dan 2 bar druk
  • De juiste hoeveelheid uitvloeier

Een grove druppel geeft een betere indringing in het gewas. Daarna doet de uitvloeier zijn werk door de druppels te spreiden en een betere bedekking te geven. In de grafiek hieronder is te zien hoeveel groter een druppel wordt met uitvloeier ten opzichten van alleen water. Van Agral® Gold is 0,01% nodig dit is 10ml per 100 liter water bij 500 liter water 50ml. Dan heeft Agral® Gold de ideale uitvloeiende werking. 

 

Uitvloeiers

 

Blijf het gewas controleren op trips. Mocht het nodig zijn raak ze dan op het juiste moment met de juiste techniek.

 

Meer lezen over onze adviezen op trips te bestrijden klik hier