Let op vroege ontwikkeling van trips door de hoge temperatuur in tweedejaars plantuien | Syngenta Nederland

You are here

Let op vroege ontwikkeling van trips door de hoge temperatuur in tweedejaars plantuien

Uien
23.05.2018
Trips in uien

Door de hoge temperaturen ontwikkelen plantuien zich zeer snel. De hoge temperaturen zorgen tegelijkertijd voor een groter risico op trips. Afgelopen jaar hebben we vooral in het Zuiden gezien welke schade trips kan aanrichten. Aangezien het droge weer lijkt aan te houden is het zaak om uw gewas goed in de gaten te houden en indien nodig passende maatregelen te nemen.

Als u volwassen trips aantreft in uw tweedejaars plantuien spuit dan het liefst in de avond of vroeg in de ochtend met een contactinsecticide zoals Karate® Zeon. Het is zaak om de trips te raken. Hierbij is uw spuittechniek van essentieel belang voor een optimaal resultaat. Bedenk vooraf goed hoe met uw spuitapparatuur de druppels onder in de schacht van de uien komen. Twee dingen zijn zeer belangrijk:

  • Voldoende water om zoveel mogelijk druppels onder in het gewas te krijgen. Voldoende is 400 - 500 liter water
  • Hebt u een standaard spuittechniek, gebruik dan een lage spuitdruk, dit geeft grote druppels die tot onder in de schacht vallen. Met een hoge druk ontstaan fijne druppels die niet ver genoeg in het gewas komen. De hoge spuitdruk zorgt er ook niet voor dat de druppels diep het gewas in geblazen worden. (luchtondersteuning helpt hier wel bij)

Op zoek naar nog meer tips: Lees hier onze gouden tips voor het bestrijden van trips in uien

Bij kijk onze video over Karate Zeon: