Spelregels in de competitie zaaiuien vs. onkruid | Syngenta Nederland

You are here

Spelregels in de competitie zaaiuien vs. onkruid

22.05.2019
Spelregels onkruidbestrijding

Ieder jaar is het weer een hele strijd tussen ui en onkruid. Voor een flink gedeelte kunt u de wedstrijd bepalen, maar misschien wel de grootste factor blijft het weer en de groeiomstandigheden.

Ook dit jaar zijn er weer veel percelen waar tweewassigheid geen uitzondering is. Hierdoor staat u voor de lastige keuze, behoud van de laatste paar nakomers, of toch op tijd een goede onkruidbestrijding. Als er gewacht moet worden tot de laatste nakomers óf de omstandigheden zijn er niet naar om een contactbespuiting uit te voeren, dan is er nog een optie om de contactbespuiting wat sterker te maken. Door 0,5 – 1 l/ha Boxer® toe te voegen aan contactherbiciden als Bromotril* of Lentagran** wordt de mix breder en sterker. De contactherbiciden worden beter opgenomen in de onkruiden doordat de waslaag verdund wordt. 

Onkruidbestrijding in uien

Let op: dit gebeurt ook bij de uien dus dient een volgende bespuiting niet binnen 7 dagen plaatst te vinden. Het stadium van de uien blijft ook nog altijd van belang, dus bovenstaande mix toepassen vanaf 1e pijpje 3 cm. De uien kunnen ook te groot zijn. Dit betekent dat de oudste pijpen te horizontaal hangen waardoor ze meer middel opvangen en schade oplopen. Om de bespuiting zo veilig mogelijk uit te voeren zijn een aantal spelregels belangrijk.

Spelregels

  • Spuit op een afgehard gewas
  • Gebruik minimaal 350 liter water /ha
  • Een grove druppel, dus weinig druk (2-3 bar)
  • Spuit op een windarm moment (1-3m/s)

Zero Impact

In de competitie tussen zaaiui en onkruid kunt u nog altijd veel sturen en eventueel corrigeren. De weers- en groeiomstandigheden bepalen echter de keus voor wel of niet uitvoeren en welke middelencombinatie het beste past.