Syngenta gaat voor de beste opbrengst uit de schuur | Syngenta Nederland

You are here

Syngenta gaat voor de beste opbrengst uit de schuur

07.03.2017

Wat is er nu mooier dan in juni door een teler gebeld worden dat zijn uien van het ras Motion afgeleverd zijn met minder dan 10% tarra...?

Ze waren nog ongelofelijk hard en de huid zat er nog stevig om!

zegt de blije teler. Daar doen we het voor: uien die het gehele seizoen afgeleverd worden waar de teler, verwerker, exporteur en uiteindelijk de eindklant enorm tevreden van worden.

Als grote speler op de markt van groentezaden investeert Syngenta sterk in de veredeling van nieuwe uienrassen. De zoektocht naar de perfecte export-ui is nog maar net begonnen maar werpt al veelbelovende resultaten af. "Het werk van een veredelaar is nooit af. Het blijft een uitdaging om nieuwe kruisingen te maken die nog beter zijn dan het bestaande assortiment. Ouderlijnen die alle gunstige eigenschappen in zich hebben om een superhybride te maken. Een hybride die onder wisselende teeltomstandigheden blijft scoren op vroegheid en opbrengst en over excellente bewaareigenschappen beschikt. We gaan voor betrouwbaar op het land, in de schuur en in de keten en of verwerking", legt Thaam Wijnker, uienveredelaar uit.

Dat de kwaliteit van de uien goed blijft tijdens de export of de verwerking is van groot belang. Zeker in een bewegende markt en onder zeer wisselende en extreme weersomstandigheden zoals we afgelopen jaar hebben gekend. De uien moeten sterk hun mannetje staan om hun plek in de exportmakt te veroveren. Spruitrust, huidvastheid en hardheid zijn vereist. Deze eigenschappen worden voor een groot gedeelte door klimaat en grondsoort bepaald. Maar niet alleen… Ieder jaar zoeken we naar de verschillen in genetica door een groot aantal proeven in de praktijk op verschillende grondsoorten uit te voeren. De spruitrust wordt bekeken door de bakken uit te zetten en te beoordelen gedurende een aantal maanden. Onze ui Vision bijvoorbeeld is in spruitrust al jaren heer en meester. Voor de huidvastheid versterken we de negatieve omstandigheden door ze met een kachel op te stoken en zo nog wat scherper te zetten. En de hardheid wordt met een eigen harheidsmeter beoordeeld.

De verwachtingen voor een nieuw ras zijn heel hoog: de potentiele nieuwkomers moeten echt een verbetering zijn in het bestaande segment. Dankzij sterke rassen zoals Motion, Medaillon en onze recent geïntroduceerde Progression bieden we een hoogwaardig assortiment aan. Progression is daar een uitstekend voorbeeld van, zoals de grafiek hieronder laat zien:

Resultaten_Progression_Zeewolde_2015
In het lange bewaarsegment hebben we de Motion (18+ bewaarui). Daar voegen we nu Progression aan toe. De balans tussen veel kilo’s en een harde ui wordt in zijn geheel omhoog getild.

Progression is een top-ras met:

  • Een sterke start, hij groeit makkelijk door na kiemen
  • Sterke beworteling, dat maakt hem allround voor elke grondsoort
  • Een extra huid die sterk genoeg is maar niet te vast zit
  • Excellente hardheid
  • Vooruitgang in de balans tussen hardheid en kilo’s.

>> Op onze uienpagina, lees je meer informatie over onze rassen en kun je de brochure downloaden.