Een vakman zaait veilig. Logisch toch?

Zaaizaadbehandeling
de vakman ook dat je bij het gebruik jezelf en je omgeving moet beschermen. In dit artikel vertellen we graag nog even waarom dit zo is en hoe je dit het beste doet.

Dit artikel is geplaatst in de "Grondig" van februari 2022

Iedere vakman die met behandeld zaaizaad werkt, kent de voordelen ervan: met zo min mogelijk chemie krijgen zaadje en kiemplantje de best mogelijke bescherming. Zo weet de vakman ook dat je bij het gebruik jezelf en je omgeving moet beschermen. In dit artikel vertellen we graag nog even waarom dit zo is en hoe je dit het beste doet.

Bij behandeld zaaizaad bevindt de werkzame stof zich exact daar waar het nodig is en niet op een hele rij of een heel veld. Er is dus veel minder chemie nodig. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Dit begint met het lezen van het etiket en de waarschuwingen op de verpakking. Een waarschuwing op de zaadbak is ook nuttig, daarvoor heeft  Syngenta een veiligheidssticker ontworpen en breed verspreid. 

Ga nooit gehaast aan het werk 

‘Zo’n veiligheidssticker zou op elke zaadbak moeten zitten’, zegt zaaispecialist Jos Timmerman van Maas B.V. Kessel. Zijn collega Henny Sleutels is het er roerend mee eens. Jaarlijks zaaien ze heel wat hectaren behandeld zaad uit, voor suikerbieten, maïs en uien. Het Limburgse familiebedrijf voor agrarisch loonwerk, grondverzet en transport met 40 mensen in vaste dienst heeft nooit een veiligheidsincident met behandeld zaaizaad gehad. Directeur Harry Hesen: ‘Wij zeggen altijd: haast je niet als je gaat zaaien. Natuurlijk zit je te wachten op het optimale zaaimoment, maar ga rustig en secuur te werk, dan heb je daar het hele seizoen profijt van. Daarbij hoort ook dat je de tijd neemt om veilig te werken.’

Waar mogelijk: behandeld zaaizaad in plaats van granulaat 

Zaaien met behandeld zaad doet men ook bij UniCom-Oost. Deze dienstverlener, met vestigingen in Lettele, Colmschate en Haarle en 60 werknemers, is actief in alles wat met groen, grond en loonwerk te maken heeft. Johan ten Broeke is er adviseur teelt: ‘Wij zaaien voor onze opdrachtgevers jaarlijks zo’n 600 hectare maïs en hierbij heeft Force van Syngenta onze absolute voorkeur. Er zijn hier plekken waar de druk van ritnaalden zo hoog is dat we moeten kiezen voor granulaat, ofwel FORCE® Evo, maar als het even kan gebruiken we zaaizaad dat behandeld is met FORCE® 20CS. Daarmee gebruik je tot wel tien keer minder werkzame stof en dat scheelt dus ook geld.’

Huidcontact leidt tot ongevaarlijke, maar vervelende irritatie. Dat je voorzichtig moet omgaan met behandeld zaaizaad, is bij de loonwerkers van UniCom-Oost bekend. Roland Mars: ‘Je moet je goed kleden, met lange mouwen en lange broek, handschoenen, bril en stofmasker. Maar ik heb weleens gehad dat ik met mijn gehandschoende vingers langs de onbedekte delen van mijn gezicht wreef. Ik kreeg een huidirritatie die de hele dag bleef jeuken. Dat gebeurt me nooit meer. Ik raad ook iedereen aan om een emmer water in de buurt te hebben. Bij onverhoopt huidcontact kun je de verontreiniging dan meteen wegwassen.’

Niet gevaarlijk, wel vervelend, maar vooral: onnodig. De huidirritatie (een tintelend, brandend of verdoofd gevoel) die door Force kan ontstaan is overigens niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Koud water vermindert de irritatie. Bij inademing van verontreinigde deeltjes kunnen de symptomen soms ook achter in de neus en in de keel voorkomen. Dit duurt meestal niet langer dan één dag.

Maïszaden behandeld met tefluthrin (Force TS, Force 20 CS) worden geïmporteerd uit andere EU-landen waar deze zaaizaadbehandeling is toegelaten. Deze zaden mogen in Nederland en België worden uitgezaaid.

 • Lees altijd het etiket op de zak.
 • Open de zak met een schaar, mes of nog liever met de veilige swan-cutter van Syngenta. Ga niet scheuren.
 • Voer lege zakken af als klein chemisch afval. 
 • Draag bij het werken en het reinigen van de machines altijd handschoenen, een stofmasker, een veiligheidsbril en een overall. Houd deze ‘vuile’ beschermingsmiddelen weg van ‘schone’ plaatsen.
 • Ga diagonaal met de rug naar de wind staan bij het vullen van de machine.
 • Zorg bij pneumatische precisiezaaimachines dat de luchtdeflectoren altijd naar de grond gericht zijn. 
 • Zaai op de correcte zaaidiepte. Dit geeft de beste werking en zorgt dat de zaden niet zichtbaar zijn voor vogels en zoogdieren.
 • Zaai nooit dicht bij oppervlaktewater zoals plassen, sloten en vaarten.
 • Schakel altijd eerst de zaadtoevoer uit voordat u aan het einde van een rij de zaaimachine optilt.
 • Ruim geknoeid zaad op.
 • Was uzelf en uw beschermende  uitrusting goed nadat u met behandeld zaaizaad heeft gewerkt. Zorg dat hierbij geen verontreiniging in het  oppervlaktewater terechtkomt.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik het etiket en de productinformatie. ®/™ Registered Trademark of a Syngenta Group Company. Syngenta biedt oplossingen die helpen de bedrijfsvoering verantwoord te optimaliseren: www.syngenta.nl/stewardship.

Iedere vakman die met behandeld zaaizaad werkt, kent de voordelen ervan: met zo min mogelijk chemie krijgen zaadje en kiemplantje de best mogelijke bescherming.