Papiervlekkenziekte

Colletotrichum

Papiervlekkenziekte

Colletotrichum bladvlekkenziekte, ook wel papiervlekkenziekte genoemd, is een van de meest voorkomende schimmelziekten in pot- en perk-planten zoals zoals anthurium, cordyline (Ti-Plant), cyclaam, dracaena, ficus, geranium, gele daglelie (Hemerocallis), hosta, hydrangea, kornoelje (Cornus spp.), kardinaalsmuts (Euonymus), peperomia, pittosporum, potchrysant, potroos, primula, stokroos, salvia, stalkaars, succulenten, viooltje, yucca en zinnia.

De verschijnselen aan het blad zijn afhankelijk van de waardplant. Bij een aantal waardplanten worden de symptomen op het blad het eerst zichtbaar als kleine waterige puntjes. Bij andere waardplanten verschijnen uitdijende afstervende vlekken die cirkelrond of onregelmatig van vorm zijn en uiteindelijk papierachtig aanvoelen. Soms vallen geïnfecteerde bladeren af. Ook de bloemen kunnen geïnfecteerd zijn.

Een hoge relatieve luchtvochtigheid bevordert de ontwikkeling van de ziekte. Daarom kan in gebieden waar regelmatig overvloedig neerslag valt of wanneer zeer frequent kunstmatig wordt beregend de ziekte toeslaan. Zeker als het gewas tussentijds niet kan opdrogen. Bij sommige plantensoorten kan papiervlekkenziekte ook optreden na een hittegolf. Wanneer de luchtvochtigheid laag is en de bovengrondse gewasdelen regelmatig kunnen drogen heeft de ziekte weinig kans.

Alle soorten van de Colletotrichum schimmel produceren een enorme hoeveelheid staafvormige sporen (conidiën). De sporen worden gevormd in de grote papierachtige vlekken op het blad. De sporen op de afgevallen bladeren overleven onder minder gunstige omstandigheden en barsten op een gegeven moment, bij gunstige omstandigheden (vocht) open en verspreiden dan zeer veel sporen. De sporen worden door waterdruppels (regen en/of beregening) verspreid.