Buvena zet de vleestomaat opnieuw op de kaart | Syngenta Nederland

You are here

Buvena zet de vleestomaat opnieuw op de kaart

13.04.2017

Gepubliceerd in groentenieuws.nl, 14 april 2017

Tholen - Met strengere kwaliteits-eisen voor het Baron-segment is Flandria bezig de vleestomaat opnieuw op de kaart zetten. De eisen: een dieprode kleur, een goede smaak en een authentieke vorm. Teler Johan van Bulck herkent deze eigenschappen in het nieuwe Syngenta-ras Buvena:

“De arbeidsvriendelijkheid en de groffere maatsortering is voor ons het belangrijkste."

Buvena vleestomaat
Al bijna een kwart eeuw specialiseert Johan van Bulck zich in vleestomaten. Door de jaren heen zag hij het segment veranderen. "De vleestomaten waren in het verleden lichter van kleur, hoogronder en gevoeliger voor prikschade. Dat kwam de kwaliteit niet ten goede", herkent hij. Het areaal vleestomaten daalde in 10 jaar tijd van ruim 130 hectare naar minder dan 70ha in 2016. Flandria besloot opnieuw in te zetten op een karakteristieke vleestomaat met een goede kwaliteit en houdbaarheid. "Een herkenbare kwaliteitstomaat zal het vertrouwen in het product versterken", schat Johan in. "Je wil zeker zijn van wat je koopt."

Buvena vleestomaat
De veiling stuurt aan op een dieprode tomaat, platrond en met gemootte vorm. Die kenmerken zijn toegevoegd aan de eisen voor het Baron-segment. Bij de segmentatie wordt verder gewerkt volgens het knock-out systeem. Dat betekent dat een ras aan een aantal minimumeisen moet voldoen op bijvoorbeeld gebied van smaak, kleur en hardheid om in aanmerking te komen voor de Flandria-selectie.

Bij Johan staat inmiddels voor het derde jaar een nieuw ras van Syngenta op een deel van het areaal: de Buvena. Die voldoet aan de segmentatie-eisen van Flandria, laat Peter Geerts van Syngenta zien aan de hand van testresultaten van Proefcentra in Meerle en Sint-Katelijne Waver. "Vooral de prikschadegevoeligheid is sterk onderscheidend. Dat is een belangrijk onderwerp in de vleestomaten: hoe hoogronder de tomaat is, hoe sneller de steel ze beschadigt. "Ook qua brix, smaakscore, kleur en hardheid scoort de Buvena minimaal beter dan het standaardras. Evenzo geldt voor de kracht tegen krimpscheuren.

Buvena vleestomaat
De Buvena staat bij Johan van Bulck nu op 45 cm kopafstand.

"Voor ons is echter het arbeidsgemak het grootste pluspunt", vertelt Johan. "Doordat het gewas minder extreem vegetatief is, hoeven we minder te dieven. De plant is eenvoudiger naar uw hand te zetten."Twee jaar geleden stond Buvena bij Van Bulck in een traditionele onbelichte teelt, dit jaar staat-ie, net als vorig jaar op een ruimere proef, onder de lampen. Voor deze teelt was ik reeds vragende partij om een kas Buvena aan te planten maar Syngenta weigerde zaden te leveren daar ze nog niet 100% zeker waren van de zaadkwaliteit. Testen, welke ik zelf ook staan heb bewijzen dat de nieuwe zaden perfect in orde zijn wat door Peter Geerts van Syngenta ook bevestigd wordt. Buvena zal dit najaar in grotere hoeveelheden beschikbaar komen voor de telers.

Buvena vleestomaat

Buvena vleestomaat
Het ras heeft een IR meeldauwresistentie en heeft een gemiddeld vruchtgewicht dat 25-30g grover is dan het standaardras. "In de belichte teelt zelfs nog meer."

Of het door de hernieuwde aandacht van Flandria voor vorm, smaak en kwaliteit van de Baron vleestomaat komt of niet, feit is dat het segment weer iets in beweging gekomen is en er dit jaar ruim 20ha meer Baron vleestomaten geteeld gaat worden in Belgie. Belichting is opgekomen sinds 3 jaar: van een paar duizend meter naar een paar hectare en inmiddels een verdubbeling tot 15 hectare. Ook Johan doet eraan mee. Hij teelt momenteel op 4,6 hectare, waarvan 2 ha belicht. Dit voorjaar wordt een deel van het bedrijf (1,6 ha onbelicht) vervangen door 3 ha nieuwbouw, waarvan 2 ha belicht. Om deze teelt voor eind mei af te ronden, worden de planten momenteel niet gespaard. "We snoeien al vier trossen niet meer en ik denk dat de kop er een dezer dagen uitgaat", vertelt Johan.

Buvena vleestomaat