Na de langste dag maakt Gina het verschil | Syngenta Nederland

You are here

Na de langste dag maakt Gina het verschil

29.05.2018
Gina

In 2018 introduceerde Syngenta het rode ras Gina met succes

Syngenta paprika team en telers van Gina
In de kas bij 4Evergreen van links naar rechts: Marcel Vis (Syngenta), Marc Lambrecht (Gemapa), Liesbeth Lambrecht (Gemapa), Kris Goen (Syngenta), Peter Colbers (Syngenta), Nick Vermeiren (Verpa), Martijn Heddes (Syngenta) en David Storme (4Evergreen).

4Evergreen

Tussen het hoofdras in de kassen bij 4Evergreen valt de proef met Gina direct op. De Ginaplanten zijn duidelijk hoger dan het hoofdras. De plantdatum van de Ginaproef was 22 november. David Storme van 4Evergreen: "Het was de bedoeling om in de vierde oksel zetting te krijgen, maar uiteindelijk werd dat door het donkere weer in de winter een zetting in de zesde of zevende oksel, zowel in het hoofdras als Gina. Achteraf hadden we ook minder moeten schermen, want nu kreeg Gina te weinig licht. Inmiddels heeft Gina een stabiele groei ingezet."

Gina proef bij 4evergreen
De proef van Gina in de kas bij 4Evergreen.

De productie van Gina ligt eind mei bij 4Evergreen een halve kilo achter op het hoofdras, maar volgens Martijn Heddes van Syngenta is dat niet iets om je als teler zorgen over te maken. "De afgelopen jaren hebben wij telkens weer gezien dat na de langste dag de Gina die achterstand goedmaakt door een stabiele groei ook onder zware zomerse omstandigheden. Ook het vruchtgewicht en de kwaliteit van de vruchten blijven onder die omstandigheden goed." 

Bij 4Evergreen wordt geteeld onder diffuus glas. De dikkere vruchtwand van de Gina maakt dat de vrucht goed bestand is tegen fel licht en dus is schermen pas boven de 700 Watt nodig. Martijn: "Het kan dan ook geen kwaad om de Gina 'het vuur aan de schenen' te leggen. Juist daarmee kun je de productie opstuwen zonder daarmee de plant direct om zeep te helpen."

Gina proef bij 4evergreen
Ook de toppen van de planten werden van dichtbij bestudeerd. De hoge hoeveelheid bloemen stemde de aanwezige telers en veredelaars tevreden.

Gemapa

Bij Gemapa in Nevele staat in 2018 voor het eerste de volledige kas voor rode paprika's vol met Gina. Na een proef met Gina in 2017 werd Gina als hoofdras gekozen. Marc Lambrecht: "Ten opzichte van vorig jaar zien we een verbetering. Nu we in de teelt specifiek sturen op Gina, komt Gina extra tot zijn recht. We zien dit jaar langere vruchten en ook een mooie vorm van de vruchten. Vorig jaar hadden we bij ons oude hoofdras voorsortering nodig om klasse 2 eruit te halen, nu niet meer. Dat scheelt enorm in onze arbeid."

Hoewel volgens Marc pas in de zomer definitieve uitspraken gedaan kunnen worden over Gina, zijn de voortekenen op dit moment volgens Marc gewoon goed. Marc zit half mei op 7,5 kilo per vierkante meter. Nick Vermeiren van paprikakwekerij Verpa op 8 kilo. Een enkeling haalt deze week zelfs de 10 kilo weet Peter Colbers. "De teelt van paprika is moeilijk te sturen, dus is het tijdens dit soort rondgangen goed om kennis en ervaringen te delen."

Bron: dit artikel is gepubliceerd door Groentennieuws op 29-5-2018, auteur: Thijmen Tiersma.