Een ander type tomaat moet ook een andere smaak hebben | Syngenta Nederland

You are here

Een ander type tomaat moet ook een andere smaak hebben

Groentezaden
25.09.2018

Maar liefst 7 verschillende rassen staan er in de kas van Cock van Overbeek van Gardener’s Pride. Verschillende kleuren, verschillende vormen – maar met een belangrijke overeenkomst: elke tomaat krijgt een behandeling die precies afgestemd is op hoe de markt ‘m hebben wil.

Cock van Overbeek is een bescheiden man, maar als je ‘m vraagt naar de oorsprong van de cherrytomaat komt daar zeker een trotse teler naar boven. In de jaren ’80 begon hij als eerste teler van Nederland met de kleine ronde vrucht. Dat gebeurde nog in Rhoon en met name voor groentenboeren die via Barendrecht het product afnamen. Zo’n dertig jaar later is bijna alles anders. De moderne kwekerij staat in het Friese Beetgum en de afzet gaat via Best of Four en Bakker Barendrecht naar Albert Heijn. Ze vertrekken in shakers, in emmers, in schalen, in flowpack – wat het beste past bij de beleving en het gebruik van de tomaat.

Syngenta - GardenersPride
Wat nog wel hetzelfde is, is Cock’s voorliefde voor bijzonder product en voor het fijne segment. In de 20 hectare kas zijn alleen maar kleine tomaten te vinden en speelt kwaliteit een belangrijke rol. Syngenta is met de Angelle, de Sweetelle, de Bamano en de Nebula hofleverancier van de tomatenrassen.

Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoelang ik de Angelle al teel

vertelt Cock. “Maar dat gaat al flink wat jaren terug. Ze gaan nu in de shakers en daar staat inmiddels ook op vermeldt dat het om een Angelle gaat.” Hij laat zien deze tomaten ook bewust wat roder te oogsten dan gebruikelijk is. “Ook met een iets hogere EC kun je de smaak verder sturen. Dat is belangrijk: je wil toch dat het product in deze shakers lekkerder is.” Die precieze sturing is natuurlijk lastig als er verschillende rassen in een kwekerij staan. “Dat onderscheid kunnen we wel maken. We maken een juiste verdeling in de kas en zorgen met verschillende kraanvakken en teeltinstructies dat de juiste tomaat de juiste bemesting, sturing en behandeling krijgt.”

Ook de Sweetelle staat al jaren in de kassen van Cock. Die gaat onder andere in emmers en mixverpakkingen, waar ook de oranje Bamano in terug te vinden is. En daar houdt het niet bij op. In totaal worden er maar liefst zeven rassen geteeld. “Dat is echt iets van de laatste jaren”, ziet Cock. “Zo veel verschillende types! Vroeger hadden we de cherrytomaat en de ronde tomaat en zelfs toen we hier aan de slag gingen, stond er nog bijna 9 hectare vol cherrytomaten. Dat kun je nu niet meer voorstellen: Nu is het nog drie hectare cherrytomaat en wordt de rest gevuld met andere segmenten als de pruimtomaten en de kleurtjes.”

Een van de opvallendste noviteiten van de afgelopen periode is echter wel weer een cherrytomaat. Sinds een paar jaar werkt Gardener’s Pride met de Nebula. Eerst een paar jaar als proef en vorig jaar verscheen deze tomaat als geheel nieuw segment en in een eigen verpakking in de supermarkt. “Maar met cherrytomaten heeft de Nebula eigenlijk niets te maken”, vindt Cock. “Het is echt een eigen segment. Je moet het ook niet eten als cherrytomaat, want daarna wil je de andere niet meer”, lacht hij. “De Nebula ontploft bijna in je mond.” Is het daarmee ook de lekkerste tomaat? “Dat kun je zo niet zeggen. Het gaat bij de tomaten ook om de beleving: als je een paar heel zoete tomaten eet en dan een andere, kun je die zuur vinden. Terwijl als je juist alleen die laatste eet, kan die je juist beter bevallen.”

En dat is precies waar het wat Cock betreft om gaat. “Een ander type tomaat aanbieden is niet alleen een kwestie van een andere verpakking, een andere naam of een ander stickertje. Het moet ook een andere smaak hebben. Als je dat onderscheid kan maken, dan heb je een ander product.”

Gepubliceerd in Primeur in september 2018.

> Meer snoeptomaten succes stories? Klik hier!