Ramularia bladvlekkenziekte

Ramularia cyclaminicola

Ramularia bladvlekkenziekte

Ramularia-bladvlekkenziekte (Ramularia cyclaminicola) komt veel voor in pot- en perk-planten zoals zoals anthurium, cordyline (Ti-Plant), cyclaam, dracaena, ficus, geranium, gele daglelie (Hemerocallis), hosta, hydrangea, kornoelje (Cornus spp.), kardinaalsmuts (Euonymus), peperomia, pittosporum, potchrysant, potroos, primula, stokroos, salvia, stalkaars, succulenten, viooltje, yucca en zinnia.


Op het oudere blad van volgroeide planten kunnen er gele vlekken ontstaan, die daarna verwelken. De schimmel produceert grote hoeveelheden sporen aan de onderkant van de geelgekleurde bladeren, die zich het dichtste bij de grond bevinden. Aan de onderzijde van het blad kunnen bruine vlekken met een onduidelijke rand optreden, die soms aaneen groeien.

Tegenover deze vlekken aan de bovenzijde van het blad ontwikkelen zich grijze vlekken, waarna de bladeren verdrogen en verschrompelen. Ramularia-bladvlekkenziekte kan ook het oudere blad aantasten, waarbij dan hoekige, geelbruine of bruine vlekken ontstaan, wat kan samengaan met chlorose.

Levenscyclus

Infecteert ouder blad van volgroeide planten. De schimmel overleeft in de bodem en kan worden verspreid door grondbewerking, op de wind meegevoerde sporen en als mycelium binnen het omhulsel van zaden.