Trimstar breedingverhaal | Syngenta Nederland

You are here

Joske en Hans vertellen over het ontstaan van spruitje Trimstar

Trimstar: topper voor mechanische schoning!

Spruitentelers staan in de rij voor Trimstar. Dit nieuwe spruitenras van Syngenta scoort uitstekend in de mechanische schoning en is zeer lang houdbaar op het veld. Ook de retail is enthousiast vanwege de milde smaak en het goede uitstalleven.

“Eigenlijk kwam de Trimstar een beetje bij toeval bovendrijven”, vertelt spruitkool veredelaar Joske van den Burg van Syngenta. “Toen wij in 2016 gingen focussen op mechanische schoning, zat het ras al in ons veredelingsprogramma. Eigenlijk voldeed hij niet helemaal aan het ideaalbeeld van de ronde spruit, zoals dat toen nog bestond. Maar de Trimstar bleek het uitstekend te doen in de mechanische schoning.” Die eigenschap dankt het ras aan z’n ietwat ballonvormige uiterlijk. Daardoor laat hij zich makkelijk richten in de schoningsmachine met een hoog percentage goed geschoonde spruiten als resultaat.

In onze eigen proeven komen we tot significant hogere schoningspercentages dan bij de referentierassen. En het mooie is dat Trimstar ook veel spruiten geeft in de juiste maatsortering

vult Hans Duin aan. Hij is de nieuwe productmanager voor spruitkool bij Syngenta en begeleidt de ontwikkeling en marktintroductie van het veelbelovende nieuwe spruitenras. “Telers zijn erg enthousiast”, weet Duin. “We hadden dit jaar voor zo’n 30 ha.  zaad en dat was zo weg. Voor 2020 is er ook alweer veel animo voor dit ras. Je loopt met Trimstar ook geen afzetrisico want het ras is ook prima geschikt voor de verse markt.”

Complete lijn nieuwe rassen

Mede dankzij de positieve reacties uit de praktijk en de groeiende afzet van geschoonde spruiten zet Syngenta momenteel zwaar in op de ontwikkeling van meer spruitenrassen voor mechanische schoning. “Trimstar is een ras voor oogst in november, december”, vertelt van den Burg. “Er zit al een iets vroeger ras in de pijplijn maar we streven naar een lijn schoning-geschikte rassen met een volledige seizoensdekking van september tot half maart. Dat is interessant voor zowel de teler als voor de retail.”

Naast de geschiktheid voor mechanische schoning kijkt de veredelaar uiteraard naar meer eigenschappen. Van den Burg:

Telers zijn van Syngenta-rassen gewend dat ze een hoge productie geven en een prima veldhoudbaarheid hebben.

Ik hoor vaak dat men onze rassen met een gerust hart wat langer laat staan omdat ze toch wel goed blijven. Die eigenschappen mag men ook van de nieuwe rassen verwachten."

Tijdens het groeiseizoen stelt Trimstar de teler verder niet voor grote uitdagingen. “Het is een makkelijke groeier die iets minder stikstof nodig heeft”, vertelt Hans Duin. “Trimstar geeft mooie stevige planten die staan als een huis. Het ras is daarnaast sterk op schimmels en heeft geen last van gele blaadjes op de onderste spruiten.”

Kansen voor de retail

Van den Burg en Duin hebben inmiddels gemerkt dat ook vertegenwoordigers van de retail enthousiast zijn over Trimstar. Duin snapt wel waarom: “De Trimstar heeft een milde smaak en hij blijft lang mooi. Z’n houdbaarheid in het schap is echt uitstekend. En het ras geeft een hele mooie sortering.” Veredelaar Van den Burg denkt dat Trimstar ook prima aansluit bij de veranderende wensen van de consument. “Gemaksvoedsel wordt steeds populairder en geschoonde spruiten passen daar goed bij. Je ziet de laatste jaren ook dat nieuwe bereidingswijzen aan populariteit winnen.  De consument van tegenwoordig gaat wokken, stomen of blancheren. Niet alleen maar gaar koken zoals vroeger. En je kunt tegenwoordig zelfs geschoonde spruiten in folie kopen. Die stop je zo in de magnetron en je hebt geen spruitjeslucht meer in huis. Ik denk dat het allemaal helpt om de spruit weer populair te maken. En dat heeft hij ook verdiend want het is toch gewoon superfood van eigen bodem."

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Download hier meer informatie