Wat kunt u doen ter voorkoming van virusoverdracht door bladluis in aardappelen?

Wat u kunt doen,

Zuigschade zorgt voor verlies van opbrengst en kwaliteit in consumptie-en zetmeelaardappelen. Bovendien kunnen luizen virussen overdragen in uw hoogwaardige pootgoedteelt. Dit kost u geld. Bladluizen die het meest voorkomen in aardappelen zijn de Groene Perzikluis (Myzus persicae) en de Aardappeltopluis (Nacrsyphum euphorbia). Maar ook de wegedoornluis (Aphis nasturtii) en de vuilboomluis (Aphis frangualae) kunnen forse problemen geven. Deze problemen werden niet in de laatste plaats veroorzaakt omdat met name de vuilboomluis ongevoelig bleek is voor een groot aantal middelen. 

Karate Zeon stoot luizen af en doodt luizen. Spuit in pootgoed wekelijks preventief tegen luizen met Karate Zeon. Deze pyrethroïde heeft dus een dubbele werking: luis wordt bestreden en de repellent werking houdt luis uit het gewas. Voeg in pootgoed altijd minerale olie toe. Dat geeft het beste effect tegen virusoverdracht. Karate Zeon niet spuiten tijdens de bloei.

Advies Karate Zeon om bladluis te bestrijden in pootaardappel:  

Vanaf 90 % opkomst: Spuit wekelijks Karate Zeon en voeg daar altijd minerale olie aan toe. Dat geeft het beste effect (zie de grafiek).
Dosering: 0,05 liter Karate Zeon plus 6 liter minerale olie per hectare.

Advies Karate Zeon om bladluis te bestrijden in consumptie- en zetmeelaardappel:  

Zet Karate Zeon 0,05l/ha in zodra de luis voorkomt (max. 3x per seizoen.

(Karate Zeon niet spuiten tijdens de bloei)

Als de luizendruk toeneemt, zet dan een aantal keren een de luizendoder in. 

 

Bestrijding Y-virus door bladluis in aardappel

Grafiek: de meerwaarde van Karate Zeon en minerale olie op virusbeperking