You are here

Phytophthora-bestrijding. Hoe pakt u dit het beste aan?

Phytophthora bestrijden

Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem van alle aardappeltelers. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten. Het gevolg? Verlies van opbrengst en kwaliteit. De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller én bij hogere en lagere temperaturen ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: Revus, Shirlan Gold,  Fubol Gold,  Amphore Flex en het product Carial Star tegen Phytophthora én Alternaria.

Wat is de basis van Phytopthora-bestrijding? 

In twee woorden: aantasting voorkomen. Dit betekent om te beginnen het opruimen van afvalhopen en bestrijden van aardappelopslag. In een kort video-webinar geven wij u uitleg over Phytophthora bestrijden onder hoge druk of als u uit schema loopt.

Voor verschillende omstandigheden en in verschillende fasen van de teelt zijn er diverse mogelijkheden om Phytophthora tegen te gaan. In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt Revus het bestaande en nieuwe loof lang en effectief  door verdeling in de waslaag. Revus is zeer snel regenvast (binnen 1 uur). Ook kunt u Fubol Gold toepassen vroeg in het seizoen in de teelt van consumptie- of zetmeelaardappelen.
Als het gewas zo rond de bloei is, is Amphore Flex het aangewezen middel om Phytophthora te voorkomen. Dit middel is net als Revus zeer sterk en regenvast. Doordat Amphore Flex cymoxanil bevat, geeft dit naast de preventieve werking ook een curatieve werking. Als u dus extra zekerheid wilt of uit schema dreigt te lopen, kies dan voor Amphore Flex.

Carial Star zet u in als u naast Phytopthora ook Alternaria wilt voorkomen. Alternaria dient voor het beste resultaat preventief en al vroeg in het seizoen te worden aangepakt. Start in de periode van een vol gewas rond de bloei met Carial Star tegen Alternaria. Bekijk ook onze korte video: Wat is Alternaria en hoe kunt u deze ziekte herkennen? Meer weten over Alternaria bestrijden? Klik hier

Later in het seizoen, vanaf het moment dat knolbescherming een rol gaat spelen, kan Shirlan Gold worden ingezet in een dosering van 0,4 l/ha. Hierbij wordt tevens een goede nevenwerking op Sclerotinia verkregen. Let op bij pootgoed: Als in pootgoed ter voorkoming van virussen gebruik wordt gemaakt van minerale olie, wordt het gebruik van Shirlan Gold ontraden.

Weten hoe het met úw Phytophthora-kennis gesteld is?

Doe dan de Phytophthora kennisquiz op: www.10jaarrevus.nl

Revus 10 jaar phytophthora bestrijding in aardappelen

Phytophthora test uw kennis

Wat weet u van Phytophthora? En hoe goed kent u Revus?

Alternaria informatie

Test uw Alternariakennis

Wat weet u van Alternaria? Test uw kennis in 10 korte vragen

Schema gewasbeschermingsmiddelen in aardappel Syngenta

Middelenschema

Overzicht welke middelen u wanneer kunt toepassen