You are here

Bent u gewaar van het nieuwe gele- en zwarte roest gevaar?

Gele- en zwarte roest - nieuwe varianten

Roestschimmels kunnen zich snel over verre afstanden verspreiden via de wind. Als u er niet op tijd bij bent, dan kunnen ze binnen een aantal weken een gezond uitziend gewas, inclusief de aar volledig aantasten en zo zelfs een 100 % opbrengstverlies veroorzaken. Cruciaal is om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen en er snel iets aan te doen. De meeste telers behandelen hun tarwe standaard tweemaal tegen ziekten. Veredelaars streven naar meer ziekteresistente variëteiten, maar de belagers evolueren zelf ook! Wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwt graantelers in en buiten Europa voor het oprukken van graanschimmels. Er zijn nieuwe varianten ontdekt van gele roest en een erg agressieve vorm van zwarte roest.

Verspreiding gele roest Europa, Warrior rukt op

In Europa verspreiden nieuwe vormen van graanschimmels zich minder snel dan in andere werelddelen omdat akkerbouwers hun percelen nauwgezet volgen en zo nodig ingrijpen met fungiciden. Toch kunt u niet achterover leunen en denken dat het letterlijk wel over zal waaien. Gele roest is een vaak voorkomende bladziekte bij granen in Europa. De Warrior-variant van gele roest, die in 2011 ontdekt werd in Groot-Brittannië, zet zijn verspreiding in Europa voort nadat hij in 2012 de oversteek maakte naar het vaste land en kan hier voor een hoge ziektedruk zorgen.

Nieuwe variant zwarte roest kan enorme aantasting veroorzaken

Vorig jaar heeft zwarte roest duizenden hectare tarwe op het Italiaanse eiland Sicilië aangetast. Veroorzaker is een nieuwe variant van de schimmel die TTTTF heet en ontdekt is door het Global Rust Reference Center*. Gevreesd wordt dat de nieuwe variant een ongezien grote uitbraak van zwarte roest op Europese graanvelden kan veroorzaken. Volgens Wereldvoedselorganisatie FAO tast hij ook tarwevariëteiten aan die resistent zijn tegen de bestaande roestschimmels.

Wat kunt u doen ter voorkoming van een roest-aantasting?

Wij raden u dan ook aan uw gewas goed te controleren en de ziektebestrijding zorgvuldig uit te voeren. Belangrijk is om uw gewas vanaf het begin, de T0 schoon te houden met Bravo Premium, zo bent u verzekerd van gezonde tarwe met een maximale opbrengst.

Ons advies bij een vroege gele roest-aantasting:

In stadium 30 (einde uitstoeling) 1,5 l/ha Bravo Premium
 

* onderdeel van de Deense Aarhus University en het International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) in Mexico

 

Uw tarwe langdurig beschermd

Hét middel voor de T0 in tarwe

Bravo Premium: Gunstig geprijsd, waar voor je geld met extra bescherming