Testimonial Gina 2019 | Syngenta Nederland

You are here

Gina, opvallend UNIEK!

Wat maakt Gina zo... Uniek in ROOD?

Rode paprika Gina maakte in 2018 een opvallende groei

Met Gina heeft Syngenta een paprikaras met uitzonderlijke eigenschappen te pakken. Het werd in 2017 geïntroduceerd in de Benelux en kende een enorme groei in 2018. Momenteel wordt het ras op zo’n 150 ha geteeld. Alex Gresnigt (Seasun) en Hans van de Sande (Hoogweg BV) delen hun ervaringen en vertellen wat zij UNIEK vinden aan Gina.

Alex zag Gina voor het eerst in 2017 in rassenproeven op één van de Proefstations in België. Daar viel hem op dat het ras wat trager leek in het begin van de teelt. Wat hem daarentegen positief verraste was het resultaat gedurende de 2e helft van de teelt. Op basis van deze resultaten werd beslist om in 2018 vier goten Gina in proef te testen. Wat waren de meest opvallende kenmerken van het nieuwe ras? Alex: “ We hadden in 2018 best wat last met meeldauw in ons referentieras en het was in die proef duidelijk dat Gina hier veel minder gevoelig voor was. Maar wat ons met name goed beviel was vooral de zomer en najaar kwaliteit en vruchtgewicht. Op dit punt is Gina echt onderscheidend ten opzichte van andere rassen.”

Alex Gresnigt, Gina teler
Ook Alex is uniek in ROOD!

Voor Hoogweg was Hans van de Sande op zoek naar een groeikrachtig gewas voor de diffuse kassen en had daarom al eerder een paar rassen geprobeerd waaronder Gina. In de hete zomer van 2018 viel Gina op door zijn groeikracht en goede bladbedekking. Die groeikracht in de zomer is een belangrijk pluspunt voor de teelt onder diffuus glas. Hans : “Hetgeen ons heeft overgehaald om Gina te gaan telen is voornamelijk het makkelijker zetten in vergelijking met de meeste andere rassen, de mooie vruchtvorm en met name de groeikracht en strekking in combinatie met een goede productie. De vruchten hebben ook minder last van neusrot en behouden hun grofheid in de zomer. “

Eerste oogst Gina bij Hoogweg
Eerste oogst rode Gina bij Hoogweg

De verandering van een ras gaat meestal gepaard met een belangrijk leerproces en vraagt de nodige aandacht van de telers. Wat zijn de ervaringen tot nog toe in deze teelt?

Alex: “Gina startte iets trager met de productie, onze vroege productie is iets lager in vergelijking met andere jaren. We beschouwen dit niet als een minpunt, we waren ons bewust dat dit geen ras was voor de vroege kilo’s. Daarnaast ervaren we het meer gestrekte gewas als heel positief omdat dit het oogsten makkelijker en sneller maakt. Bovendien zijn we heel tevreden over de algemene kwaliteit: zoals houdbaarheid, vruchtgewicht… Vooral in de tweede helft van het seizoen is dit echt een pluspunt!”

Hans wilde ook voldoende waken over het vruchtgewicht: “Bij Hoogweg gaan er veel vruchten in de flow-pack en dan moeten de vruchten niet te grof zijn. Daarom wordt er zeker niet gedund en wordt er met een redelijk hoge nachttemperatuur gewerkt om de vruchten er zo snel mogelijk af te hebben. In de zettingsperiode liep het door het donkere weer ook bij Gina niet altijd makkelijk en moesten we ook daar 10 dagen flink omlaag met de nachttemperatuur. Op zo’n ogenblikken moet je bij Gina uitkijken voor het ontstaan van sterke bloemen en kortere vruchten. Zodra het kon is de nachttemperatuur weer verhoogd.”

Beide heren zijn ook heel tevreden over de technische ondersteuning die er vanuit Syngenta wordt geboden. Hans was met name ook heel positief over de adviezen die er al vanaf opkweek werden meegegeven: ”De ondersteuning is echt goed, ook al bij de plantenkweker. Gina is in de opkweek niet de makkelijkste en als er dan nuttige adviezen gegeven worden,  werkt dat voor alle partijen prettig en krijg je uiteindelijk toch een mooie partij planten thuis.”

Alex loopt omwille van ToBFRV en het risico op verspreiding in zijn tomatenteelt niet meer mee met de rondgangen die regionaal worden georganiseerd. Maar ook hij vindt de combinatie van rondgangen en vergelijking van teeltdata op verschillende locaties heel leerrijk.  Hans probeert bij elke rondgang aanwezig te zijn: “Wij doen zeker mee aan de rondgangen omdat elk ras zijn specifieke eigenschappen heeft, het is dan prettig om met andere telers te discussiëren om de sterke punten uit te buiten en de minder goede punten zoveel mogelijk te tackelen.”

Wie is wie? Even voorstellen...

Seasun

  • Alex Gresnigt
  • 4 ha groene paprika + 4 ha gele paprika + 7,2 ha rode paprika
  • 2018: 4 goten proef Gina
  • 2019: 7,2 ha Gina

Hoogweg BV

  • Hans van de Sande
  • 44 ha gele paprika + 26 ha groene paprika + 50 ha rode paprika
  • 2018: 1 ha proef Gina
  • 2019: rood > 25 ha Gina + 25 ha Waltz

Hebt u na het lezen van deze testimonia nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren!