Proclaim

Wat is Proclaim?

Proclaim is een rupsenbestrijdingsmiddel met als werkzame stof emamectine benzoaat. Emamectine benzoaat behoort tot de chemische groep van de avermectinen. Emamectine benzoaat wordt voortgebracht door het bodemmicro-organisme Streptomyces avermitilis. De emamectine benzoaat in Proclaim is dus volledig van natuurlijke oorsprong. Proclaim is een wateroplosbaar granulaat (SG) en bevat 9,5 gram emamectine benzoaat per kilo. De verpakkingseenheid van Proclaim is 1 kg.

Wat doet Proclaim?

Proclaim bestrijdt rupsen van de meeste motten en vlinders, dus ook de rupsen van de moeilijker te bereiken bladrollers. Het middel werkt zowel door direct contact, als door vraat via het blad, bloem of vrucht. De actieve stof wordt snel opgenomen in het blad en verder getransporteerd naar het onderliggende (blad)weefsel (translaminaire werking). De werkzame stof die op het blad achterblijft wordt snel afgebroken door UV-licht, maar de in het bladweefsel opgenomen werkzame stof is goed beschermd tegen deze afbraak.

Langdurige werking tegen rupsen

Doordat de actieve stof goed wordt vastgelegd in het bladweefsel geeft Proclaim een langdurige werking tegen rupsen. Het resultaat van Proclaim is binnen een paar dagen al te zien. Door de snelle opname en snelle afbraak aan de oppervlakte van het blad kunnen natuurlijke vijanden kort na een toepassing met Proclaim weer worden ingezet.

De werking van Proclaim

Het werkingsmechanisme van Proclaim onderscheidt zich van alle andere rupsenmiddelen. Er is dan ook geen kruisresistentie mogelijk met de huidige toegelaten rupsenmiddelen. De werkzame stof emamectine benzoaat wordt door direct contact of door vraat door de rupsen opgenomen. Onmiddellijk daarna vindt er verstoring plaats van elektronenoverdracht in zenuwen waardoor spieren verlammen, de vraat stopt en de rups kort daarop sterft. Binnen enkele uren (1-4 uur) stopt de vraat al, waardoor verdere schade aan het gewas voorkomen wordt.

Proclaim heeft ook een ovi-larvicide werking. De werkzame stof emamectine benzoaat wordt bij contact met de spuitvloeistof tevens opgenomen in de eischaal. Zodra de rups door de eischaal vreet, vindt opname plaats waardoor de rups sterft voordat deze de plant kan aantasten.

Proclaim in welke teelten?

Proclaim is toegelaten als bestrijdingsmiddel tegen rupsen in de bedekte teelt van bloemisterij (potplanten en snijbloemen), boomkwekerij, vaste planten en zaad-en veredelingsteelt. Daarnaast is Proclaim ook toegelaten in de bedekte teelt van erwt (met peul), boon (met peul), aardbei, aubergine, meloen-, pompoen- en komkommerachtigen.

Resultaat bestrijding van Turkse mot

Deze rupsen proef in gerbera is uitgevoerd door Vertify. In deze proef is Proclaim één of twee keer toegepast met een 7 dagen interval. Conclusie: Proclaim geeft een zeer goede bestrijding van de Turkse mot in gerbera.

Rupsen proef in gerbera uitgevoerd door Vertify. Foto links is één keer Proclaim toegepast en de foto rechts is onbehandeld.

Advies

Proclaim wordt geadviseerd in een dosering van 1,5 kg per hectare ter bestrijding van rupsen. Het spuit interval is 7 tot 14 dagen afhankelijk van de rupsendruk. Om een optimale opname van de werkzame stof in het blad te krijgen, moet er met voldoende water gespoten worden en daarnaast is een goede bladbedekking erg belangrijk.

Bij een hoge rupsendruk is het advies om de toepassing na 7-14 dagen te herhalen, omdat de plantendelen die onvoldoende geraakt zijn, niet beschermd worden tegen rupsen. Proclaim is translaminair, maar niet systemisch. Er vindt dus geen herverdeling van de werkzame stof binnen de plant plaats.

Proclaim mag totaal 3 keer per jaar toegepast worden met een maximale hoeveelheid van 4,5 kg per hectare.

Integreerbaardheid van Proclaim

Proclaim is beperkt integreerbaar en heeft een serieuze impact op je natuurlijke vijanden. Echter door de snelle opname van Proclaim in de waslaag is er een korte nawerking. Er kan dus kort na de toepassing weer veilig natuurlijke vijanden uitgezet worden. Overleg met uw gewasbeschermingsadviseur wat het beste moment van toepassing voor uw situatie is.

Vestiging Flowers Bleiswijk

Proclaim, geen rups is veilig!

  • Unieke werking en zeer effectief op vele soorten rupsen
  • Translaminair: ook moeilijk bereikbare rupsen
  • Snelle werking waardoor vraatschade snel stopt
  • Lange duurwerking
  • Zacht voor het gewas
  • Natuurlijke vijanden in te zetten kort na de toepassing