Wortelduizendpoot

Scutigerella immaculata

Wortelduizendpoot

wortelduizendpoot

Kenmerken

Het volwassen insect is smal en 5 tot 7 mm lang. Hij draagt 2 lange antennen en 12 paar poten. De kleur is glanzend wit crème.

Levenscyclus

De eiafleg begint in de lente. Wortelduizendpoten kunnen meerdere jaren leven. Met regelmatige intervallen vervellen zij zich. Wortelduizendpoten komen vooral voor in rijk bemeste gronden,waar ze circuleren in holten, galerijen van regenwormen. Wortelduizendpoten voeden zich met algen, schimmels en mossen; in bepaalde perioden worden zij aangetrokken door zaden en zeer jonge worteltjes, waarvan zij aan de uiteinden vreten. Er wordt gekauwd op oudere worteltjes; absorberende wortelhaartjes worden aangevreten. Zeer gevoelig aan droogte kunnen duizendpoten gevonden worden in de oppervlakkige lagen van de grond of dieper, naargelang het seizoen.

Schade

De kiemende zaden, de jonge worteltjes en haartjes worden aangevreten. Dit leidt tot uitdroging en afsterven van jonge kiemplantjes. De schade kan uitdrukkelijk voorkomen in jonge planten die op afstand staan zoals bieten, maïs en aardappelen.