Wat is filmcoating?

Filmcoating

Wat is filmcoating?

Het gebruik van zaden met een filmcoating of pillenzaden is een oude en effectieve manier om actieve samenstellingen op zaden of pillenzaad aan te brengen. Deze methode is beschikbaar voor vrijwel alle gedomesticeerde gewassen. tot dusver is het de meest gebruikte toepassingstechnologie.

Met een filmcoating worden gewasbeschermingsmiddelen op zeer nauwkeurige wijze aangebracht op een klein oppervlak, zodat het gewas van meet af aan wordt beschermd.

Er kunnen achtereenvolgens diverse lagen met verschillende middelen worden aangebracht, zodat het zaad onder meer wordt beschermd, voedingsstoffen en een kleuridentificatie krijgt en het zaaien wordt vergemakkelijkt.

Zaden met een filmcoating en pillenzaden kunnen rechtstreeks in het veld worden gezaaid of in trays of plugs bij een kwekerij. De beschermingslaag wordt door het water verspreid en kan door de wortels worden opgenomen, zodat de planten van binnenuit worden beschermd. Een kritiek aspect van zaden met een filmcoating is het risico van fytotoxische effecten op de zaailingen.

Zowel voor gewassen die in het veld worden gezaaid als voor verspeende gewassen wordt vaak gebruik gemaakt van zaden met een filmcoating of pillenzaden.