Zwarte kortstaartluis

Brachycaudus (Acaudus) persicae (Passerini, 1860)

Zwarte kortstaartluis

Kenmerken

Algemeen voorkomende en wijdverspreide kleine tot middelgrote soort (1,4-2,4 mm). Het voorhoofd wordt gekenmerkt door zwak ontwikkelde voorhoofdsknobbels en een kleine middenknobbel (w-vormig) . De ronde ongevleugelde levendbarende vrouwtjes hebben antennen die uit zes leden bestaan en langer zijn dan de helft van het lichaam. Het laatste antennelid is meer dan twee maal zo lang als de sifonen. De sifonen zijn kort en cilindrisch, tot 1/6 maal de lichaamslengte en langer dan twee tot drie maal de cauda. De cauda is kort, rond, iets ingesnoerd aan de basis en bezet met zes tot acht haartjes. De kleur van de bladluis is glanzend donkerbruin of zwart. Ongevleugelde vrouwtjes zijn sterk gepigmenteerd op de rug van het achterlijf. De sifonen en de cauda zijn donkerbruin of zwart, de uiteinden van antennen en poten zijn donker. De pigmentering op de rug is niet over de segmenten verdeeld. Gevleugelde vrouwtjes hebben een zwarte plek op het midden en zwarte vlekken aan de rand.

Levenscyclus

De zwarte kortstaartluis overwintert als eitje op prunussoorten of parthenogenetisch op de wortels. De eitjes komen uit aan het eind van de winter wanneer de knoppen en jonge twijgen beginnen te groeien en ontwikkelen zich tot ongevleugelde vormen (stammoeders). Gevleugelde vrouwtjes die in de zomer zijn voortgebracht vliegen naar andere waardplanten waar zij zich gedurende de rest van het seizoen parthenogenetisch vermeerderen. In de herfst worden er gevleugelde mannetjes en gynopare individuen voortgebracht. Uit deze laatste komen de geslachtelijk voortplantende vrouwtjes voort. Deze leggen de eitjes in spleten van de bast. Overwintering vindt plaats op de wortels van prunussoorten door levendbarende vrouwtjes die de wortels in de zomer hadden gekoloniseerd. Waardplant (winter en zomer) Verscheidene prunussoorten ('s zomers soms ook leeuwenbekachtigen (Scrophulariaceae). Levenscyclus Holocyclisch (soms ook anholocyclisch).

Schade

De zuigactiviteit van de zwarte kortstaartluis begint zeer vroeg. Deze soort kan zeer schadelijk zijn, doordat dichte kolonies worden gesticht op jonge twijgen, knoppen, bloemen en jonge vruchten waardoor de opbrengst nadelig wordt beïnvloed. Bij zwaar aangetaste scheuten groeien de stengelleden niet volledig uit. Aangetaste jonge planten zijn zwak en kunnen afsterven.