Alternaria bestrijding

Alternaria bestrijding: voorkomen is beter dan genezen

De laatste jaren worden consumptie- en zetmeelaardappelen steeds meer aangetast door Alternaria. Het ene ras is wat vatbaarder dan het andere. Alternaria ontwikkelt zich het best bij hogere temperaturen en wat wisselende omstandigheden. En net zoals bij Phytophthora geldt: Alternaria bestrijden dient preventief te gebeuren, voorkom dus dat de ziekte uw gewas aantast.

Hoe ontstaat Alternaria?

Alternaria overleeft op loofresten en als sporen in de grond. De eerste aantasting van Alternaria ontstaat al vroeg, door het opspatten van sporen vanuit de grond. Hierdoor worden lesies gevormd die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Later worden dit de eerste symptomen van Alternaria; de scherp begrensde bruine tot bruin/zwarte bladvlekken. U ziet deze op de bovenkant van het blad. Later zijn in deze grotere vlekken de typische concentrische ringen zichtbaar. Onder gunstige omstandigheden kan deze ziekte zich razendsnel uitbreiden en sterft het blad vroegtijdig af. Met een fors opbrengstverlies als gevolg. Voorkom dit door vanaf de bloei van het gewas, te starten met de eerste bespuitingen met Carial Star.

Advies en aanpak

Voor het beste resultaat tegen Alternaria is het advies: Carial Star inzetten in een

Meest gestelde vragen

Betere werking, minder kosten en meer gebruiksgemak

In aardappelen wordt doorgaans in de tweede helft van het seizoen enkele keren een

Wat kan je doen om Alternaria te bestrijden?

Voor de bestrijding van zowel Alternaria solani als Alternaria alternata kan je gebruik maken van difenoconazole (in het middel Carial Star). Carial Star bevat tevens mandipropamid, waarmee een zeer sterke Phytophthora werking wordt verkregen. Dus met dit product pak je in een keer Alternaria en Phytophthora aan. 

Carial Star Phytophthora en Alternaria

Carial Star

Eén schot, twee voltreffers: Alternaria en Phytopthora